Het EMA heeft donderdag aangekondigd dat het vaccin van AstraZeneca wel degelijk een veilig vaccin is en dat het doeltreffend is. Ook zou er geen link zijn met tromboses.

“De voordelen van de inenting wegen zwaarder door dan de risico’s. Maar gebaseerd op de informatie, onderzoek en klinische studies kunnen we niet uitsluiten dat er geen link is tussen het vaccin en de mogelijkheid op zeldzame bloedklonters”, klonk het op de persconferentie. Daarom benadrukt het EMA dat het belangrijk blijft om op de hoogte te blijven van de mogelijke neveneffecten. Daarom wil het EMA ook de bijsluiter van het vaccin aanpassen: “We zouden er een waarschuwing op willen plaatsen zodat de mensen op de hoogte zijn”.

In heel wat Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland, is de voorbije dagen beslist om het gebruik van het vaccin van AstraZeneca uit voorzorg op te schorten na een aantal meldingen van zeldzame bloedstollingsstoornissen bij mensen die werden ingeënt. België besliste om het vaccin wel verder te blijven gebruiken.

Volgens EMA topvrouw Emer Cooke is het geen verrassing dat er toch wat neveneffecten zijn. “Als je miljoenen mensen vaccineert dan komen mogelijk zeldzame neveneffecten in beeld. De bloedklonters moeten dan ook verder onderzocht worden, maar dat neemt niet weg dat dit een veilig en cruciaal vaccin is”, zegt ze tijdens de persconferentie. Momenteel ziet het EMA dus geen reden om te stoppen met de vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca, aangezien er in de algemene populatie – die niet gevaccineerd is- ook bloedklonters voorkomen.

Volgens de EMA is er vooral sprake van bloedklonters bij mensen onder de 55 jaar en dan vooral vrouwen en jonge vrouwen. Maar het benadrukt dat het voorlopig nog te vroeg is om te concluderen dat deze groep meer kans heeft om zulke bloedklonters te ontwikkelen na een vaccinatie. “We moeten dit verder onderzoeken. Want het kan ook te maken hebben met onderliggende aandoeningen of het kan ook te wijten zijn aan het feit dat bijvoorbeeld meer vrouwen ingeënt zijn dan mannen in bepaalde landen.” Op de vraag of het te maken kan hebben met de pil, antwoordde het EMA dat dit effectief verder zal onderzocht worden.

Ondertussen hebben al heel wat Europese landen besloten om de vaccinatie met AstraZeneca te hervatten.