De Nationale Veiligheidsraad heeft een persconferentie gegeven. Dit zijn de coronamaatregelen die worden aangepast of versoepeld. Niet iedereen zal even gelukkig zijn en het sociale aspect is weer minimaal: gezins- en verenigingsleven blijven op een laag pitje draaien of blijven onbestaande..

Vanaf 18 mei mogen we het volgende verwachten:

  • Musea en culturele bezienswaardigheden, zoals historische gebouwen, mogen de deuren weer openen. Ze moeten wel een online ticketsysteem kunnen opzetten.
  • Bibliotheken mogen weer opengaan
  • Kappers en schoonheidsspecialisten mogen, alleen op afspraak, weer klanten ontvangen. Zowel de kapper als de klanten moeten een mondmasker dragen.
  • Markten mogen weer gehouden worden, met maximaal 50 kraampjes. Mondmaskers zijn verplicht voor de marktkramers, voor klanten zijn ze sterk aangeraden.
  • Huwelijken en begrafenissen mochten al, maar alleen met getuigen en ouders. Vanaf 18 mei mogen er maximaal 30 gasten aanwezig zijn. Na afloop mag er geen receptie worden georganiseerd.
  • Sportclubs mogen weer trainingen in de buitenlucht houden, mét de aanwezigheid van een coach en met niet meer dan 20 mensen. 
  • Ook dierentuinen mogen de deuren weer openen. Ze moeten wel werken met een circulatieplan en ze moeten online tickets verkopen of per telefoon.

De volgende stap, fase 3, “vindt niet voor 8 juni plaats”. Premier Wilmès benadrukte wel al dat sport- en cultuurevenementen verboden zijn tot zeker 30 juni. Ook voor de horeca en de zomerkampen is het nog even wachten op meer nieuws. “Deze zomer zal er nog geen terugkeer zijn naar het normale leven”, verduidelijkte Wilmès.

De afgelopen weken zijn er op verschillende momenten (grote) versoepelingen geweest. Maar zijn die niet te kort na elkaar genomen? En wat met de volgende versoepelingen? 

Viroloog Marc Van Ranst maakt zich zorgen, geeft hij toe. En grote veranderingen moeten we voor 8 juni niet verwachten. “Nu willen we een langere periode tussen 18 mei en de volgende versoepeling, dat we kunnen meten wat er precies aan de hand is.” Want, voor alle duidelijkheid, pas na twee weken kunnen we weten welk effect de versoepeling heeft op de cijfers. “Misschien gebeurt er hier en daar wel een kleine aanpassing, maar grote veranderingen zullen er niet zijn.”

De kappers mogen vanaf maandag opnieuw open. Onder strikte voorwaarden, dat wel. “Ze weten dat ze bepaalde maatregelen moeten volgen”, benadrukt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). “Mensen moeten op tijd zijn, als ze te vroeg zijn moeten ze buiten wachten, kappers mogen enkel op afspraak werken. Klanten zullen niet naar de wc kunnen gaan en er mogen geen drankjes aangeboden worden.” En, belangrijk, ook hier spelen mondmaskers een grote rol. “Kappers moeten er altijd een dragen, klanten zoveel mogelijk. Dat betekent bij het binnen- en buitengaan. Bij het knippen is dat natuurlijk niet altijd mogelijk, anders zullen we een speciale post-corona-coupe krijgen.”

Vanaf 18 mei mogen er weer markten worden georganiseerd. Er mogen wel maximaal 50 kraampjes staan en er moet een circulatieplan worden opgemaakt. Johan De Leeuw van de Nationale Groepering van Ambulante Handel is blij, maar zegt dat niet alle maatregelen even evident zijn.

De situatie wordt hoe dan ook van dag tot dag nauwgezet opgevolgd, benadrukt minister van Volksgezondheid De Block. “We monitoren dagelijks, maar het effect van bijvoorbeeld meer contacten zien we pas in de komende dagen in de cijfers. De knipperlichten staan nu gunstig, maar we moeten ons gezond verstand gebruiken”, waarschuwt ze. “Een verdere versoepeling is pas voor 8 juni, en dan nog zal het in fases zijn.”
En we moeten voorzichtig blijven, beklemtoont ze. “Iedereen wil meer mogen, maar we mogen niet terug naar de situatie van enkele weken geleden gaan, waarbij de druk in onze ziekenhuizen heel hoog was. Dat willen en moeten we te allen tijde vermijden.”

Premier Sophie Wilmès heeft vanmiddag maar weinig gezegd over sport op de Nationale Veiligheidsraad, die de 2e fase (vanaf 18/5) van de exitstrategie aankondigde. Vanaf maandag kunnen trainingen of sportlessen in regulier clubverband weer, weliswaar met minder dan 20 personen en mét een coach.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts maakte na de Veiligheidsraad van vorige week een stappenplan bekend, dat hij in overleg met zijn regionale collega’s en de sportsector als advies aan de GEES (de groep experts die de exitstrategie moet uitwerken) voorlegde. Premier Wilmès (MR) bevestigde enkel de 1e van 6 stappen. Over de andere stappen moet nog beslist, ten vroegste op 8 juni.