210611-eisbear1De bewoners in de omgeving van de Minderbroederkerk kunnen op beide oren slapen. Er komt geen Eisbear op het Minderbroederplein tussen kerst en nieuwjaar.

Grote tevredenheid bij de bewoners van de “Verrekesmerk” zoals het Minderbroederplein vroeger heette. De uit de kluiten gewassen berghut zal er dit jaar (en waarschijnlijk ook de komende jaren) niet meer staan. We zijn ervan overtuigd dat de dagelijkse klachten over vandalisme, lawaai en gezeik in de brievenbussen bij de politiek een belletje hebben doen rinkelen dat dit in het hartje van de stad niet meer kon.  Voeg daarbij een hoop parkeerplaatsen die verdwijnen en het verkeer in de stad dat vaak in de knoop ligt door de werken, dan kunnen we dit alleen maar toejuichen. Voortschrijdend inzicht noemt men dat, en dat is een goeie zaak.

Dat was de afgelopen jaren vaak anders, ondanks dat er de nodige apparatuur was geplaatst die de pieken van geluidsoverlast moesten onderdrukken, het lawaai op straat viel buiten de verantwoordelijkheid van de Eisbear-uitbaters. En daarbij stond de concurrentie van de lokale horeca meer dan drie maanden de terrasjes leeg te zuigen en dat zorgde voor een onnatuurlijk rustige Grote Markt en een onnatuurlijk druk Minderbroederplein.

“Wij gaan dit jaar voor de lokale horeca, om hen alle kansen te bieden om de coronapandemie nog op een ondersteunende manier af te sluiten en alle kansen te geven,” zegt schepen voor Middenstand Johan Mas (Open-Vld) op Facebook. “Op vraag van onze lokale horecaondernemers, die zelf heel wat initiatieven willen nemen, hebben wij geen vergunning meer afgeleverd aan het evenementenbedrijf. Als stadsbestuur willen wij onze eigen horecaondernemers alle kansen bieden want ook zij willen tijdens de eindejaarsperiode van alles organiseren.”  Wie toch goesting heeft in “Hopla, es geht loss” zat daarvoor richting Waregem, Meuvel of Maaseik moeten gaan, alhoewel Sint-Truiden ook nog figureert op de website van Eisbear.