Er werden de afgelopen 24 uur 123 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis na besmetting met het coronavirus. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum. Er vielen opnieuw 134 doden te betreuren.

Naast de 123 nieuwe opnames mochten de afgelopen 24 uur 65 mensen het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er dus 3.976 patiënten in ziekenhuizen, dat is een stijging met 8 patiënten. Er vielen de afgelopen 24 uur 134 doden: 67 sterfgevallen werden in de ziekenhuizen geteld, 64 in de woonzorgcentra. In totaal eiste het virus nu 7.331 levens in ons land.

“Als deze cijfers blijven dalen, kunnen we de maatregelen versoepelen”, zegt hij. Gisteren werden nog 127 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, maar toen was sprake van een weekendeffect. 65 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. 134 patiënten overleden de afgelopen 24 uur, waarvan 40 in Wallonië, 78 in Vlaanderen en 16 in Brussel. In totaal liggen er 3.976 patiënten in het ziekenhuis. Ons land telt intussen 7.331 coronadoden.

Pikant detail tijdens de dagelijkse persconferentie: dat mannen sneller besmet raken met een virus is mogelijk genetisch bepaald. Dat vertelde viroloog Steven Van Gucht na een vraag. “Virussen erkennen vrouwen als het sterke geslacht”, klonk het. Dat ligt onder andere aan de T-cellen: die worden sneller gedeeld in het lichaam van een vrouw dan dat van een man.

“De cijfers tonen aan dat er een dalende tendens is, dat is belangrijk om naar een voorzichtige versoepeling te gaan”, zei Yves Stevens van het Crisiscentrum. “Ook de komende dagen en weken moeten we inspanningen leveren. Ons gedrag is bepalend. De komende maanden moeten we leren leven met het virus in onze maatschappij.”

Volgens Stevens start er stilaan een nieuwe fase in de pandemie. “Het dragen van een mondmasker zal een bijkomende bescherming bieden tegen het virus. De afgelopen weken zagen we in de samenleving enorme solidariteit, de laatste dagen zijn massaal mondmaskers gemaakt door geëngageerde mensen. Zulke acties tonen aan dat we klaar zijn en elkaar willen helpen. We bedanken iedereen die meewerkt aan zulke acties”, aldus Stevens. Die nog benadrukte dat het belangrijk blijft om de huidige maatregelen te blijven naleven.