Bij de uitbraak van corona in februari werd met de boze vinger gewezen op carnaval, en natuurlijk ook op andere dingen zoals skivakanties, maar ook in Nederland werd de link gelegd met een hogere besmettings- en sterftegraad in carnavalland dan elders anders te lande.

Het stadsbestuur heeft nu een beslissing genomen en bevestigd wat we hier al eerder schreven, maar toen nog ontkend werd uit carnavalsmiddens. De ontwikkeling van de COVID-19 pandemie laat niet toe om op een veilige manier carnavalsactiviteiten voor het seizoen 2020-2021 te organiseren. Alle carnavalsactiviteiten zijn bijgevolg afgelast. De volksgezondheid is de hoogste prioriteit.

Carnaval vieren is een zeer intens gebeuren met veel mensen die samenkomen om te dansen en plezier te maken. Gelet op de huidige verspreiding van het virus is het onmogelijk om alles veilig te organiseren. Daarom is na grondig overleg met alle betrokken partijen beslist om de carnavalsactiviteiten voor het seizoen 2020-2021 te annuleren. Vertegenwoordigers van de Raad van Elf met schepen Johan Mas en de veiligheidscel onder leiding van burgemeester Veerle Heeren zaten vanmiddag samen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Samen hebben ze beslist dat het onverantwoord zou zijn om carnaval in 2021 te laten doorgaan. Ook alle activiteiten voor dit jaar zijn geannuleerd. We zullen de volgende weken bekijken op welke creatieve, alternatieve wijze we ervoor kunnen zorgen dat het carnaval via digitale weg toch aanwezig kan zijn in onze stad, zodat de samenhorigheid van de verenigingen behouden kan blijven.

Onze stad Sint-Truiden slaat een jaar over en werkt naar een veilige editie in 2022. Het welzijn van de burgers staat voorop, hierbij worden geen risico’s genomen.