Wat voor de kermismannen het hoogtepunt van het seizoen moest worden dreigt een ontgoocheling van formaat te worden. Kermissen vallen bij elke maatregel uit de boot, en het water staat veel foorkramers aan de lippen.

Vanaf Pinksteren beginnen de hoogdagen voor de foorkramers: kermissen, jaarmarkten, braderieën zeggen dat de zomer er is! Jo Six is vanaf juni vijf maanden onderweg met zijn kindermolen, maar moet nu van de Nationale Veiligheidsraad thuis blijven zitten, met zijn vingers draaien en voor de zoveelste keer de camion en de molen poetsen.

“We moeten uiteraard respect hebben voor de beslissingen, maar we missen wel degelijk iets wat we niet hebben: onze kermis. We kunnen niet blijven poetsen aan onze installaties. En wat dan steekt is het feit dat men geen problemen heeft met de lange rijen aan de Action, maar wij mogen niet starten. Nochtans kunnen wij net dezelfde veiligheidsvoorschriften implementeren als de andere Actions of Carrefours”, zegt Jo Six aan Radio2.

Ook de vier Kermisbonden hebben in die zin plannen opgemaakt. “Of denken jullie dat wij niet in kunnen staan voor de veiligheid? Afstand, rijen, ontsmetting, kunnen wij ook allemaal. En als we voor de veiligheid de ‘flosj’ niet kunnen gebruiken, dan is dat helemaal niet onoverkomelijk. De kinderen die vandaag samen in de klas zitten, kunnen perfect ook samen op onze kindermolen in het weekend. Ik zie toch het probleem niet”, aldus Jo Six

De mensen vragen om opnieuw naar de kermis te kunnen gaan. “Want we zijn een erg saaie maatschappij aan het worden, kermissen zorgen voor plezier en leven in onze dorpen, maar vieren mag nog niet van de overheid, alleen ‘kopen’ is nu belangrijk”, besluit Jo Six.

Dus, voor kermissen zal het nog wat wachten zijn, zelfs zonder ‘flosj’.