UZ Leuven start studie naar het toedienen van plasma

Algemeen

Het UZ Leuven is begonnen met een grootschalige studie naar het toedienen van plasma aan COVID-19-patiënten. Het gaat om plasma van mensen die van het COVID-19-virus genezen zijn. De onderzoekers hopen dat het plasma voorkomt dat de patiënten ernstig ziek worden en kunstmatig beademd moeten worden.

Samen met collega’s van een tiental andere Belgische ziekenhuizen wil professor Geert Meyfroidt van het UZ Leuven nagaan of het plasma van mensen die van het COVID-19-virus genezen zijn, kan dienen als therapie.

De meeste mensen die van het virus genezen zijn, hebben antistoffen ontwikkeld. Die zijn terug te vinden in het plasma. Door het plasma toe te dienen aan patiënten bij wie de ziekte nog niet ver gevorderd is, hopen de onderzoekers dat de antistoffen de ziekte kunnen afremmen, waardoor de patiënten zelfstandig kunnen blijven ademen.

Aan de plasmastudie zullen in totaal 384 patiënten deelnemen. In de eerste fase zijn vijftien ziekenhuizen bij de studie betrokken, in een tweede fase komen er daar nog eens tien ziekenhuizen bij.

Sint-Trudo Ziekenhuis doet mee
Wellicht zullen in die tweede fase ook Limburgse coronapatiënten met bloedplasma behandeld worden, meer bepaald patiënten van Sint-Trudo in Sint-Truiden. “We hebben de vraag gekregen om aan dit onderzoek deel te nemen en hebben meteen aangegeven dat we hier interesse voor hebben”, zegt dr. Kristof Cuppens, pneumoloog in Sint-Trudo. “Vooraleer we effectief van start kunnen gaan, zullen er wel nog een aantal stappen moeten doorlopen worden, zoals bijvoorbeeld een goedkeuring van de ethische commissie.”

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
sp.a vraagt fietsenstalling aan de Academiezaal

Er is dringend nood aan een ‘gewone’ fietsenstalling aan de Academiezaal in Sint-Truiden, Plankstraat 18”, zegt sp.a gemeenteraadslid Ann Knaepen. “Ik zal dit punt ter sprake brengen op de gemeenteraad van maandag 26 oktober 2020”. Alle kleine en grote middelen zijn goed om de burger aan te zetten om meer …

Algemeen
Standard onder de grasmat gespeeld: STVV – Standard 2 – 0

STVV kreeg vorige week een 6-3-oplawaai van Beerschot. Met 3 op 24 is het 5 voor 12 voor coach Kevin Muscat. Zijn positie stond ter discussie. Hij kwam aan de aftrap met 4 nieuwe namen. Schmidt nam in doel over van Steppe, De Ridder, Buatu en Nazon Duckens vervingen Mmaee, …

Algemeen
Lokale Politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken deed controles

Afgelopen avond en nacht vonden in onze zone diverse controles plaats. Wij konden vaststellen dat de Coronamaatregelen goed nageleefd worden, er werd hiervoor slechts één PV gemaakt wegens niet-essentiële verplaatsing na middernacht. Veel erger was het gesteld op het vlak van verkeersveiligheid. Ondanks dat er zeer weinig verkeer op de …