Het Gemeenschapsonderwijs Campus Speelhof start met een CLIL-project. Vanaf september zullen leerlingen er in het vijfde jaar het vak Chemie in het Engels kunnen volgen. In andere regio’s bestaat CLIL-onderwijs al heel wat jaren. Voor Haspengouw is GO! de eerste met dit aanbod. Uit onderzoek blijkt dat het leerlingen weet uit te dagen en dat het een goede voorbereiding is op de hogeschool of de universiteit.

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Het is een vorm van meertalig onderwijs waarbij een niet-taalvak wordt onderwezen in een andere taal dan het Nederlands. “Vanaf het nieuwe schooljaar 2023-2024 kunnen de leerlingen die bij ons de richting exacte wetenschappen volgen in hun 5de jaar kiezen om het vak Chemie in het Engels te volgen”, vertelt woordvoerder Ben Missoul. “De leerlingen zien dezelfde leerstof als hun collega’s die het vak in het Nederlands krijgen maar krijgen dus de kans om hun kennis van wetenschappelijk Engels bij te schaven.” Directeur Pascal Liebens vult aan: “Onze school trekt de kaart van het CLIL-onderwijs omdat we daarmee een uitstekende extra voorbereiding bieden op het Hoger Onderwijs, waar meer en meer studiemateriaal in het Engels wordt aangeboden, zeker in de wetenschappelijke richtingen. CLIL vormt een grote meerwaarde op de lokale en internationale arbeidsmarkt, welke weg onze leerlingen daar ook willen inslaan.”

Uniek in Haspengouw

Linde Miermans is de leerkracht die volgend schooljaar het vak Chemie in het Engels zal geven. Zij is in het bezit van een masterdiploma Chemie en een C1-taalcertificaat voor Engels. Achter de integratie van het CLIL-traject in het curriculum van de wetenschappelijke richtingen zit ook de werkgroep Internationalisering van het Atheneum. Deze groep leerkrachten zet mee zijn schouders onder dit vernieuwende project. “Wij kijken er op het Atheneum naar uit om volgend schooljaar met het CLIL-project te starten. Als enige school in de regio met dit initiatief bieden wij aan onze leerlingen een extra troefkaart aan voor hun verdere studie- en professionele loopbaan”, besluit directeur Liebens. Naast CLIL start de school in de derde graad eveneens met een nieuwe studierichting: applicatie en databeheer.