Op donderdag 6 augustus een jaar geleden nam de technische dienst het gloednieuw gebouw op de KMO-zone Kernielerveld in gebruik. Het startschot voor deze bouwwerken werd op 16 mei 2019 gegeven in aanwezigheid van burgemeester en schepenen, aannemer Louwet Constructions en architectengroep PSK. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 1 650 m² en kost uiteindelijk 2,8 miljoen euro. Maatr door corona kon een officiële opening niet plaatsvinden, daarom is het nu zaterdag feest in Borgloon an het Kernielerveld.

Door het plaatsgebrek in de sterk verouderde ateliers aan de Ervaertstraat en in het kader van de opwaardering van de Stationsite, in functie van het Fruitbelevingscentrum in de Stroopfabriek en de vernieuwing van het Stationsplein, drong een nieuwe locatie zich op voor de technische dienst.

De nieuwe KMO-zone Kernielerveld bleek al snel geschikt om de nieuwe werkplaats neer te zetten: de centrale ligging biedt een goede bereikbaarheid voor alle inwoners van Borgloon.

Het ontwerp werd zo opgevat dat het voldoet al aan alle moderne noden en behoeften. Op het gelijkvloers bevindt zich een lichtrijke loods en enkele ateliers. Met een oppervlakte van 1 130 m² biedt dit voldoende ruimte om allerlei materialen, machines en het wagenpark van de technische dienst onder te brengen.

Op de verdieping bevindt zich een magazijn dat, door het niveauverschil in het terrein, via de straat toegankelijk is. Hier bevinden zich ook het onthaal, de refter en de kleedkamers voor het personeel. Goed voor een totale oppervlakte van 540 m². Daarnaast kunnen er onder de luifel van 565m² nog tal van goederen gestockeerd worden en is er ook een loods met een pekelinstallatie. Zo kan men de gladde wegen nog beter bestrijden tijdens de wintermaanden.

Omdat het steeds belangrijker wordt om duurzaam met het milieu om te gaan, werd er tijdens de bouw ook veel aandacht besteed aan energiezuinigheid. Zo werden er op het dak 70 zonnepanelen geplaatst met een totaal vermogen van 21 kWp. Deze installatie levert maar liefst 80% van het jaarlijkse stroomverbruik voor de nieuwbouw van de technische dienst op. De sensorgestuurde ledverlichting zorgt dan weer voor een besparing van 20% op het energieverbruik en ook de warmtepompboiler die gebruikt wordt om de ruimtes te verwarmen is energiezuinig en milieuvriendelijk. Regenwater wordt opgevangen en gerecupereerd voor de spoeling van toiletten, het aanmaken van pekel, besproeiing van groenaanleg en het wassen van de voertuigen van de technische dienst.

De voormalige huisvesting aan de Ervaertstraat, grenzend aan de site van de Stroopfabriek, wordt niet aan zijn lot overgelaten. Zij krijgt een nieuwe invulling, nadat er eerst gesaneerd wordt. Een aantal lokalen zullen dienst doen als opslagruimte. De fietsen voor het toeristisch fietsverhuur zullen er gestald worden. Vandaag is het jeugdhuis Aurora er reeds in onder gebracht.

Volgende zaterdag is iedereen welkom op de nieuwe Technische Dienst als officiële-opening-opening-met-uitstel van 11 tot 17 uur, met een gratis hapje en drankje..