Een 30-jarige Turk uit Sint-Truiden is veroordeeld tot 52 maanden cel voor het op grote schaal dealen van cannabis. Naast hem zijn nog 15 collega-dealers veroordeeld, van wie er 12 uit het Haspengouwse komen.

De dertiger had de touwtjes van de organisatie tussen oktober 2016 en mei 2019 stevig in handen. Hij liet de anderen grotendeels het werk voor hem opknappen en aarzelde niet om hen onder druk te zetten. De cannabis haalde de dealer uit Nederland, onder meer bij een zigeunerkamp in Stein. Hijzelf, maar ook anderen gingen het goedje halen. Het gezelschap verkocht de drugs vooral in het Truiense. De buurt rond de Albert Heijn was een van de plekken van afspraak.

Via onder meer ANPR-camera’s, politiecontroles, telefoontaps en observaties wisten de speurders de dealers in kaart te brengen. Ook volgden er huiszoekingen in Borgloon, Gingelom, Heers en Sint-Truiden. De spilfiguur kwam al eerder in aanraking met justitie. “Hij gebruikte strategieën om het onderzoek tegen te werken. Hij liet simkaarten en voertuigen op naam van derden zetten”, aldus het vonnis. Het geld besteedde de man vooral aan reizen naar Turkije.

Het leverde de aangehouden Turk 40 maanden cel, 8.000 euro boete en de verbeurdverklaring van een vermogensvoordeel van liefst 200.000 euro op. De andere daders, van wie een deel ook al eerder tegen de lamp liep, kregen werkstraffen of effectieve celstraffen tot 28 maanden.

De 30-jarige Turk kreeg vandaag in een ander dossier nog eens een jaar cel bovenop zijn al verkregen 40 maanden. Zo dealde hij tussen november 2015 en februari 2016 ook al in Sint-Truiden. Dat gebeurde vanuit een appartement op de Houtmarkt. Drie andere kompanen verdeelden van daaruit mee de drugs.