De coronacrisis is er steeds een geweest van believers en non-believers, mensen die schrik hadden voor war eraan zat te komen, en anderen die overtuigd waren van allerlei complottheorieën. Mensen die steevast hun mondkapjes dragen en de bubbels respecteren en anderen die zonder masker ostentatief de orderdiensten uitdagen en erop los fuiven dat het een lust is. Corona zorgde voor een tweespalt in de maatschappij.

Hoe zit het nu met de bereidheid om zich te laten vaccineren? We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat niet zoveel mensen gaan gebruik maken van de vrijheid om zich niet te laten inenten dan dat er tegenstanders waren van de beperkende maatregelen. De redenen? Enkele die-hards maar wilden daarmee niet in de gazet komen) leggen hun verandering van mening uit als:

  • Met een prik ben je ervan af, terwijl de maatregelen privé en professioneel toch wel impact hadden op het leven.
  • Met een prik maak ik me niet publiek bekend als vroegere “rebel”, dat zien ze niet aan je gezicht en ik verlies mijn gezicht niet.
  • Je kan nooit weten, en als het niet baat, dan schaadt het ook niet.
  • Na verloop van tijd ben ik toch tot inzicht gekomen, en inderdaad, de strijd tegen corona is een zaak van 11 miljoen Belgen.

Nochtans was de bereidheid tot vaccinatie een half jaar geleden niet om over naar huis te schrijven. Slechts 2 op 10 waren in juli vaccinatiegezind. Waarschijnlijk ook al omdat een mogelijke vaccinatie nog een eeuwigheid kon duren. Met de goedkeuring van het eerste vaccin in december schoot het aantal believers naar meer dan 60 procent en de laatste cijfers van 10 januari spreken van meer dan 75 procent. Hierbij stellen we ook vast dat oudere personen (+ 55 jaar) meer bereid om zich te laten vaccineren en zouden ze anderen ook meer stimuleren hetzelfde te doen. Net als de jongvolwassenen (18-35 jaar): die vertonen een iets grotere vaccinatiebereidheid dan middelbare volwassenen.

We trokken even de straat op en vroegen lukraak wat meningen.

Filip Blavier (Zepperen). “Ik ga me zeer zeker laten vaccineren, ik ben echt overtuigd. Op de eerste plaats voor mezelf maar ook voor de andere mensen. En hoe rapper en massaler de vaccinaties zijn, zoveel te minder zullen we in de horeca last hebben van allerlei beperkingen.”

Marleen Moermans (Brustem). “Indien ik toestemming krijg van mijn huisarts dan zal ik mij zeker laten vaccineren. Ik ben immers risicopatiënt, niet alleen door leeftijd, maar ook door medische voorgeschiedenis en allergie. Ik hoop door vaccinatie Corona terug te kunnen dringen tot een zeldzaamheid zodat we opnieuw vrijer kunnen leven.”

Nicole Knapen (Zepperen). “Na toch enige twijfel, ga ik mij laten vaccineren.  We moeten erop vertrouwen dat het de enige manier zal zijn om snel een einde te maken aan deze pandemie. Daarbij zou het kunnen dat, willen we in de toekomst nog buiten komen of reizen, we moeten bewijzen dat we ingeënt zijn.”

210113-pb-vaccinatiecentrum-fotoVeerle Heeren (Burgemeester – Velm). “Zodra ik de uitnodiging van de hogere overheid krijg om me te laten vaccineren, ga ik dat doen! Met een klein prikje bescherm je jezelf en je geliefden. Hoe sneller we de verspreiding van het virus kunnen stoppen, hoe sneller we weer bij elkaar kunnen zijn. Ik denk dat iedereen na zoveel maanden afstand houden wel nood heeft aan een dikke, zorgeloze knuffel. Ik laat me vaccineren zodat ik terug in alle veiligheid samen kan zijn bij die mensen die graag zie.”

André Smets (Sint-Truiden). “Ik ga me zeker laten vaccineren. De reden? Ik wil zo vlug mogelijk kunnen overgaan tot een normaal leven, vrienden bezoeken en ontvangen, verder gaan kunnen met mijn sociaal leven.”

De tegenstanders
Uiteraard hebben we geen honderden mensen kunnen ondervragen, maar we vonden geen tegenstanders. Op het internet circuleren er ook tal van video’s waarin dokters pro en contra worden opgevoerd, maar waarvan de echtheid niet te achterhalen is.

  • De cijfers worden gemanipuleerd
  • Het is de farmaceutische nijverheid om de poen te doen
  • Het is niet meer dan een uit de hand gelopen griepje
  • De pharma-industrie geeft geen verantwoordelijkheid betreffende resultaten en mogelijke gevolgen.

De grote hamvraag is nu, wat gaat u doen als volgende maand de oproepingsbrief van de Vlaamse overheid in je brievenbus valt met een voorstel van datum en uur van vaccinatie (de plaats mag je niet kiezen, elke inwoner van de Politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken zal naar de Minderbroederskerk moeten en die van de Politiezone Kanton Borgloon behalve Alken naar het Panishof).

Ga je, of ga je niet? Geef je mening, dat mag zelfs ongezouten, maar met respect voor ieders waardigheid.

Bedankt.