Het gemiddelde aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw fors gestegen. De trend van het aantal opnames en overlijdens is wel nog steeds dalend, maar minder uitgesproken, blijkt uit cijfers die het gezondheidsinstituut Sciensano deze morgen ter beschikking stelde.

Het gemiddelde dagcijfer van besmettingen tussen 4 en 10 januari, 2.082,7 gevallen, lag 28 procent hoger dan in de week daarvoor. De forse stijging van het aantal besmettingen is al enkele dagen bezig, maar is te verklaren doordat meer getest wordt.

Besmettingen
Gemiddeld worden nu 43.700 tests per dag afgenomen, een toename met 69 procent. De positiviteitsratio – het aandeel van de afgenomen coronatests dat een positief resultaat oplevert – ligt in vergelijking met de week voordien ook lager, op 5,4 procent.
Momenteel kregen 670.249 Belgen het coronavirus en dat zijn er bijna 3.000 meer dan gisteren. Zoiets noemen wij geen kleine stijging meer.

Hospitalisaties
De trend van de nieuwe ziekenhuisopnames is nog steeds dalend, maar die daling is minder uitgesproken geworden. Dagelijks werden in de periode van 7 tot en met 13 januari gemiddeld nog 125,1 patiënten opgenomen, een daling met 4 procent tegenover de zeven dagen daarvoor. Dat gemiddelde ligt iets hoger dan het aantal dat woensdag gemeld werd: in de periode van 6 tot en met 12 januari werden gemiddeld 124,4 patiënten opgenomen.

Momenteel liggen 1.937 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-1 procent), van wie 360 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (+1 procent).

Overlijdens
Het gemiddelde aantal nieuwe overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 4 tot en met 10 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 53,3 mensen door het virus, 17,8 procent minder dan in de week daarvoor. Ook dat cijfer ligt hoger dan het gemiddelde dat woensdag gemeld werd: in de periode van 3 tot en met 9 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 50,7 mensen door het virus.
In totaal zijn al 20.250 mensen overleden aan Covid-19 en dat zijn er toch 56 meer dan gisteren.

Sint-Truiden
Gisteren brachten we u het bericht al over de uitbraak van corona in het Sint-Trudo Ziekenhuis en dat zo’n debacle gevolgen heeft voor de cijfers laat zich raden: er kwamen 27 besmettingen bij op het conto van Sint-Truiden, het totaal is nu 1.551. En die stijging straalt af op de verre omgeving: Wellen behoudt de 0 nog wel, maart Nieuwerkerken (+2), Kortessem, Heers en Gingelom (+3) en Borgloon (+10) volgen de Truiense trend.
We zien trouwens dat in gans Limburg (30.959, +228) de cijfers erg stijgen, dus ook in Hasselt (2.078, +17) en Genk (3.039, + 20).
In het Sint-Trudo Ziekenhuis liggen er momenteel 33 coronapatiënten waarvan er twee intensieve behandeling nodig hebben.