Ook het Eurovisiesongfestival ging dit jaar niet door omwille van het coronavirus. Indien het virus niet toegeslagen zou hebben, had vandaag de halve finale van het Eurovisiesongfestival moeten plaatsvinden in Nederland. Maar de fans gaven het niet op. Zo kwam het alternatief “Eurostream 2020” van het Eurovisiesongfestival tot stand
12/05/20 – Feyza Ozcan

Dit is ook de eerste keer in zijn 65-jarige geschiedenis, dat het Eurovisiesongfestival niet plaatsvindt. Het “echte” festival wordt verplaatst naar volgend jaar en zal dan toch plaatsvinden in Nederland. Op initiatief van fanclubs en de Eurovisiesongfestivalwebsite kwam het virtueel alternatief tot stand. De bedoeling was dat Eurostream 2020 zo veel mogelijk op het echte festival zou lijken. In tegenstelling tot het echte Eurovisiesongfestival was Eurostream 2020 alleen online te volgen.

De regels van het echte festival bleven gelden. De winnaar werd gekozen door 50 procent publieksstemming en 50 procent vakjurystemming. De vakjury van ons land bestond uit VRT-journalist en gewezen Songfestivalcommentator André Vermeulen en Ultratop-baas Sam Jaspers.

De finale vond plaats op zaterdag 9 mei om 21u. Na een twee uur durende liveshow eindigde IJsland met ‘Think about things’ van Daði og Gagnamagnið als eerste van Eurostream 2020. Ons land nam deel met ‘Release me’ van Hooverphonic (Alex Callier) en eindigde op de vijfde plaats.