Op dit ogenblik wordt de stad “geprepareerd” voor de grote dag: de heropening van de winkels. Of het zo’n vaart zal lopen, durven we te betwijfelen: veel mensen die we hoorden houden boot nog even af en laten het shoppen even over aan de shop-verslaafden.

Want je hoort verschillende redenen waarom er geen stormloop zal komen zoals bij de heropening van de Veritas. De mensen die het goed met zichzelf en de maatschappij menen blijven voorzichtig en zoeken het volk niet op. Anderen hebben er moeite mee dat men bijvoorbeeld kledij die gepast werd gaat “stomen” voor de volgende consument er aan komt: wat is er dan na twee dagen nog nieuw aan? Gezien funshoppen ten zeerste wordt afgeraden en via allerlei maatregelen onmogelijk zou moeten zijn, is er ook geen “fun” meer aan. Zodat we vrezen dat de stedelijke miljoenen die deze heropening gespendeerd worden misschien niet het verwachte omzeteffect zullen hebben. Want het zou best kunnen dat er geen files consumenten op de stoep van de Luikerstraat staan, maar wel files persfotografen om net die foto te schieten waar niemand zit op te wachten.

We wensen alle winkeliers die na bijna twee maanden eindelijk de deuren opnieuw mogen openen een vruchtbare periode toe en hopen dat de anderen, cafés, restaurants en andere horecabedoeningen gauw mogen volgen. Wedden dat de files daar misschien nog groter zullen zijn?