Asster blijft verder vernieuwen en investeren met het oog op mensgerichte zorg. Medicatie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van heel wat patiënten in Asster. De medicatieverdeling moet steeds op een zo veilig en correct mogelijke manier gebeuren. Vandaar dat Asster 120.000 euro geïnvesteerd heeft in een ontblisterings- en herverpakkingsmachine.

Niet alle farmaceutische bedrijven bieden hun geneesmiddelen aan in ‘unit dose verpakking’. Dat is een verpakking waarbij voor één tablet of capsule de naam, dosis, vervaldatum en lotnummer van het geneesmiddel af te lezen is. Het identificeerbaar zijn van een geneesmiddel tot op het moment van toedienen, is cruciaal en ook een vereiste die Zorginspectie oplegt.

Probleem is evenwel dat 6 procent van de vaste orale geneesmiddelen die Asster voorgeschreven worden nog in een potje zitten en 16 procent daarvan in een niet unit dose verpakking waarop per tablet niet alle gegevens zijn af te lezen. De verpleegkundige moet dus bij het klaarleggen een tablet of capsule uit het potje nemen of van een blister afknippen en in een klein zakje stoppen. Daarop moet dan nog genoteerd worden over welk geneesmiddel het gaat. Een hele klus als je weet dat er in Asster jaarlijks bijna een half miljoen tabletten of capsules klaargelegd worden.

Asster investeerde in een ontblisterings- en herverpakkingsmachine. Het maakt het voor verpleging en apotheek een stuk makkelijker om tot een kwaliteitsvolle medicatiedistributie te komen. Ook het informaticasysteem dat de medicatieverdeling aanstuurt, zal overigens het volgend jaar nog meer aangepast en gemoderniseerd worden, volgens Het Belang van Limburg vandaag.