“De indicatoren zijn in vakantiemodus, net als het weer. Ook in de scholen gaat het goed met de indicatoren zowel bij de kinderen als bij de leerkrachten”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano
Van Gucht benadrukt dat het ook goed gaat met het aantal vaccinaties, meer dan 51 procent van de volwassenbevolking kreeg al een eerste dosis van het vaccin. Één derde werd al volledig gevaccineerd. “Maar in Engeland zien we het aantal besmettingen stijgen ondanks de vele vaccinaties, dat willen we hier vermijden”, zegt hij. “Blijf daarom voorzichtig tijdens evenementen, vergaderingen en op vakantie”, waarschuwt hij.
“Delta-variant kan dominant worden tegen eind juli”
De besmettingen blijven goed dalen in ons land met gemiddeld 671 besmettingen per dag, dat is een daling van 43 procent vergeleken met de week voordien. Volgens viroloog Steven Van Gucht zou België dankzij die daling tegen eind juni groen kunnen kleuren op de kaart van Europa. Die daling is te zien in alle groepen, en voornamelijk bij de adolescenten (48 procent). Bij mensen boven de 50 zien we ook een sterke daling, maar dat kan aan de vaccinaties liggen, benadrukt Steven Van Gucht. Vooral bij de dertigers stijgen de cijfers nu omdat zij nog niet allemaal gevaccineerd zijn, klinkt het. Momenteel telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het hoogste aantal besmettingen, namelijk 106 per dag. Het aantal hospitalisaties blijft er ook lichtjes toenemen, klinkt het tijdens de persconferentie.
Volgens Van Gucht moeten we de Delta-variant (ook Indische variant genoemd) nu goed in het oog houden. “Vorige week maakte het 3,9 procent uit van de besmettingen, nu gaat het al om 6,1 procent. Het kan dus dat de variant dominant wordt tegen eind juli”, klinkt het. De impact van de varianten zou dankzij de vaccinaties echter wel beperkt kunnen blijven.
“Tegen midden juli nog maar 100 patiënten op intensieve”
Momenteel liggen er nog 555 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat is 32 procent minder dan de week voordien. Er liggen ook nog 236 patiënten op een afdeling intensieve zorgen. Maar als de cijfers zo blijven dalen, zouden er tegen 13 juli nog maar 100 patiënten op intensieve kunnen liggen. Ook het aantal overlijdens blijft dalen. Deze week gaat het om gemiddeld 7 overlijdens per dag, vorige week waren dat er nog 11. Momenteel zijn het nog steeds ouders die overlijden, benadrukt Van Gucht. “In de woon-zorgcentra zien we, ondanks enkele uitbraken, dat het nog steeds stabiel is”, zegt hij nog.
“Blijf de Passenger Locator Form invullen bij een terugkeer uit het buitenland”
Tijdens de persconferentie wordt er ook nog aangeraden om zich goed informeren voor een vertrek naar het buitenland. Dat kan onder andere via de website diplomatie.belgium.be. Er wordt ook aangeraden om een covid-certificaat te downloaden via de CovidSafe app. “Het PLF-document moet ook nog steeds ingevuld worden als u terugkomt uit het buitenland”, klinkt het.
In Sint-Truiden
Sint-Truiden heeft al drie dagen geen besmettingen meer. De voorbije wek waren er dat in totaal 5 en de voorbije maand 102. In totaal werden er al 3.126 positieve testen afgeleverd in Sint-Truiden en dat is maar de helft van de coronagevallen in Genk (6.187).
Wat de vaccinaties betreft werden er al 24.662 Truienaren een eerste maal ingeënt, dat is 60,78 procent van de totale bevolking.