Het gemiddelde aantal coronabesmettingen blijft fors afnemen. Ook bij de ziekenhuisopnames zien we lagere cijfers als het gaat over opnames en patiënten in de ziekenhuizen. De overlijdens blijven helaas in stijgende lijn. Bekijk hier de meest recente cijfers van Sciensano en de VUB.

Tussen 2 en 8 februari werden in ons land elke dag gemiddeld 20.763 besmettingen geregistreerd, dat is een daling met 46 procent in vergelijking met de week ervoor (26 januari – 1 februari). Tussen 2 en 8 februari werden gemiddeld elke dag 67.900 testen uitgevoerd. Dat is een daling met 33 procent. De positiviteitsratio in diezelfde periode bedroeg 35,8 procent. Dat cijfer betekent dat net geen 36 op de 100 tests positief waren. Het reproductiegetal in die periode lag op 0,88, 11 procent minder dan een week geleden. Een getal lager dan 1 wijst erop dat de verspreiding van het virus aan kracht verliest, een getal hoger dan 1 dat die aan kracht wint.

Piek van de ziekenhuisopnames is bereikt
Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Tussen 5 en 11 februari werden per dag gemiddeld 295 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 17 procent. Dat cijfer slaat op mensen die specifiek wegens COVID-19 in het ziekenhuis belanden, niet op mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis terechtkomen en vervolgens positief testen op het coronavirus.
Er liggen momenteel 3.852 personen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, ook hier zien we nu een afname in vergelijking met een week geleden, met 9 procent. Dit cijfer gaat wél over alle covidpatiënten, dus ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen. 397 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg. Dat aantal is gedaald met 6 procent in vergelijking met een week geleden.

Het aantal overlijdens stijgt wel nog
Tussen 2 en 8 februari overleden dagelijks gemiddeld 44 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 30 procent meer dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 29.624 corona-overlijdens te betreuren. Op 4 februari werden 61 overlijdens geregistreerd. Het is van de vierde golf geleden -van 30 november om precies te zijn- geleden dat voor die parameter een dergelijk hoog cijfer werd opgetekend.

De dagcijfers van vrijdag 11 februari