Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een cruciale omgevingsvergunning afgeleverd voor de verdere ontwikkeling van de Droneport-site in Sint-Truiden. Limburg Regional Airport (LRA) krijgt toelating om haar vliegactiviteiten verder te zetten tot een maximum van 30.000 vliegbewegingen per jaar.
De vergunning van Demir is goed nieuws voor de verdere ontwikkeling van Droneprt. “Er worden echter wel enkele voorwaarden opgelegd zoals een viermaandelijkse monitoring van de luchtkwaliteit”, aldus de minister. “De vliegbewegingen worden bovendien beperkt tot de periode van zonsopgang tot zonsondergang en nooit voor 7 uur of na 22 uur. LRA is gelegen in een zone voor luchtvaartgerichte regionale bedrijvigheid. De activiteiten van LRA en bij uitbreiding van de hele Droneport Campus, richten zich op innovatieve en hoogtechnologische ontwikkelingen in de luchtvaartsector. Een uitbreiding van de huidige testen in een opleidingsomgeving maakt deel uit van Droneport als economische groeipool.”
Droneport NV kreeg recent ook Brussels Airport Company als aandeelhouder. LRA organiseert in Brustem zowel recreatieve als lesvluchten met kleine vliegtuigen. Opnieuw Demir: “De Vlaamse regering heeft daarvoor in 2019 een vergunning afgeleverd en moest zich nu over een nieuwe aanvraag buigen. In het verleden was LRA goed voor 15.600 vliegbewegingen. De nieuwe aanvraag ging over een maximum van 30.000 vliegbewegingen per jaar. Een groot gedeelte daarvan zijn zogenaamde ‘touch & go-bewegingen’. Bij een touch & go maakt de piloot een landing zonder volledig te stoppen om meteen weer op te stijgen. Dit wordt meestal gedaan bij lesvluchten.”
Geluidsstudie
“Uit een geluidsstudie van de KULeuven blijkt dat de uitbreiding tot 30.000 vliegbewegingen geen enkel effect zal hebben op het aantal gehinderden of op het omgevingsgeluid voor de dichtstbijzijnde woningen”, vervolgt de minister. Ter vergelijking: in 2022 waren er in Deurne meer dan 41.000 vliegbewegingen en de luchthaven van Luik is er voor 55.000 vergund. “In tegenstelling tot de zware commerciële vliegtuigen met aanzienlijke decibels, gaat het in Sint-Truiden bovendien om veel lichtere en kleinere toestellen. Er zijn dan ook geen recente klachten over geluidsoverlast gekend.”
Op basis van alle informatie besliste Demir dan ook om de omgevingsvergunning af te leveren. Ze legt daarbij verschillende voorwaarden op, zoals het maximum aantal vliegbewegingen van 30.000 per jaar en een viermaandelijkse rapportage van de luchtkwaliteit, met onder meer benzeen, en het aantal vliegbewegingen aan de betrokken diensten en aan de stad Sint-Truiden. De vliegbewegingen worden bovendien beperkt tot de periode van zonsopgang tot zonsondergang en nooit voor 7 uur of na 22 uur. “Deze omgevingsvergunning moet Droneport toelaten haar groeiplannen waar te maken binnen de grenzen van haar omgeving. De opgelegde monitoring is cruciaal om de druk op de omgeving onder controle te houden. Een omgevingsvergunning kan immers ten allen tijde bijgesteld worden indien nodig”, besluit Zuhal Demir.