5539a5e5-f2d1-11eb-b07d-02b7b76bf47fSint-Truiden is de stad waar Nina Derwael geboren is, 21 jaat geleden, en alle Truineers en Truinoskes zijn geen klein beetje fiet op hun stadsgenote voor hetgeen ze in Tokyo gepresteerd heeft. “We zullen haar in de loop van de komende dagen huldigen in onze stad”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V)

In Sint-Truiden kwamen fans van de turnster samen in het Cosmocafé op de Groenmarkt maar ook op vele andere plaatsen werd met spanning uitgekeken vaar de finale rond 13.00 uur. En achteraf gevierd! Ook burgemeester Veerle Heeren zag hoe Derwael de gouden medaille in de wacht sleepte. “Ik heb hier maar één woord voor: wereldklasse”, zegt ze. “Ze heeft een ongelooflijke prestatie neergezet. We hebben de voorbije jaren het hele parcours samen met haar afgelegd, en als sportstad altijd heel erg met haar meegeleefd.”

Er komt binnenkort een nieuw spandoek van Nina op de Grote Markt. “Maar hiermee moeten we nog even wachten tot de officiële foto vrijgegeven wordt. De stad zal de olympische atlete ook op gepaste wijze ontvangen. We gaan haar in de loop van de komende dagen huldigen. Alle Truienaren zijn fier op haar, maar ik denk ook alle Limburgers en alle Belgen. En we zijn ook zo blij voor haar familie, haar vriend en haar trainers. Chapeau voor haar hele entourage. Nina had als kind een droom, en ze heeft die vandaag kunnen waarmaken. Dat heeft ons allemaal heel erg ontroerd”, zegde een uitermate fiere burgemeester Heeren nog.

Zoals de stad versierd werd met leeuwenvlaggen op 11 juli en met Belgische driekleuren op 21 juli kan men misschien ook diezelfde vlaggenmasten sieren met een olympische vlag ter ere van de prestatie van Nina Derwael.

En Nina Derwael zelf? “Op het podium staan, was echt een magisch moment. Ik had het gevoel dat ik aan het dromen was en nog moest wakker worden om aan mijn dag te beginnen”, zegde ze onmiddellijk na de  medailleuitreiking op de VRT. Tot slot had ze nog een dankwoord voor haar team. “Ik wil iedereen bedanken die mij gesteund heeft, zeker in dat laatste jaar dat niet gemakkelijk is geweest: de Gymfed, de gymnasten en coaches, mijn familie en mijn vriend”.

De meervoudige sportvrouw van het jaar, nationaal maar ook in Sint-Truiden, zal bij de komende vieringen opnieuw haar naam als “Duracellkonijn” alle eer moeten bijzetten om alle huldigingen te verteren, net zoals ze, wanneer ze een sportzaal binnenkomt “het ijskonijn” wordt, zoals de VRT-verslaggevers haar noemden. Met dat verschil: nu moet ze niet meer presteren. Op de foto hierboven zien we haar huldiging als Truiense sportvrouw in 2019.