De scholen in ons land blijven open, zo hebben de ministers van Onderwijs zondag beslist. Er komen wel nieuwe coronaregel(tje)s voor elke school. Het lijkt er bijna op dat de vaccinatiepolitiek een Vlaams-Belgische oorlog wordt.

De nationale regering die van de federale ministers van onderwijs bijna eist om nieuwe maatregelen uit hun mouw te schudden, de federale ministers van onderwijs, met Ben Weyts (N-VA) voorop, die zwaar uithaalt naar federaal niveau en er mee dreigt desnoods de leerkrachten zelf te vaccineren. Hij voelt zich de gebeten hond en duldt niemand op zijn domein! Of België op zijn aller smalst: ieder zijn eigen speeltuin, en “daar blijf jij weg”.

De ministers van Onderwijs waren door het Overlegcomité terug naar de tekentafel gestuurd om extra maatregelen te nemen tegen het coronavirus. De reden was duidelijk: er vinden te veel besmettingen plaats in het onderwijs. Zo’n veertig procent van de clusteruitbraken vinden plaats binnen de schoolmuren.

Na overleg met hun eigen onderwijsveld leggen de drie onderwijsministers maatregelen op tafel om de periode tot de paasvakantie te overbruggen mét open scholen. Grote extra maatregelen zijn dat niet. Premier Alexander De Croo (Open Vld) was wel zo sportief om de ministers van Onderwijs voor hun inspanningen te bedanken. Het coronacommissariaat zal de maatregelen nu analyseren en terugkoppelen aan het Overlegcomité.

De maatregelen die werden afgekondigd:

  • Klasgroepen worden niet vermengd binnen
  • De refters moeten sluiten tot aan de paasvakantie. Leerlingen moeten lunch eten in hun eigen klas of in open lucht.
  • De komende twee weken zijn STRAP-weken (Stappen en Trappen). Alle leerlingen worden opgeroepen om te voet, met de fiets, met de step of met ander eigen vervoer naar school te komen. Collectief vervoer wordt best vermeden.
  • Speeltijden worden maximaal gescheiden
  • Er wordt een oproep gedaan naar leegstaande ruimtes in de buurt om de klasgroepen maximaal te spreiden: cafetaria’s, parochiezalen, enz.
  • Er gebeurt zo veel mogelijk in de buitenlucht: lunchpauzes, turnlessen, de leraarskamer, enz.
  • Buitenschoolse activiteiten kunnen enkel doorgaan in de eigen klasgroep en in open lucht
  • Volwassenen hebben zo weinig mogelijk contact met elkaar. Geen schoolbezoeken door externen, vergaderen kan enkel digitaal en geen fysieke inschrijvingen.
  • Leerkrachten worden prioritair gevaccineerd

Maar hoe dit gaat aflopen kan niemand voorspellen want na de besluiteloosheid kunnen we partijpolitiek en taalnationalisme missen als de pest in deze zware crisis.