Helaas geen grootse heropening met publiek voor de Truiense Groenmarkt, Abdijplein en haar omliggende straten Diester-, Mein- en Plankstraat, wel een digitaal event. Vijf jaar geleden startte het project van nieuwe rioleringswerken van de Groenmarkt en haar omgeving in de Truiense binnenstad. Van idee, naar concept en uitvoering, het vergde veel inzet en doorzettingsvermogen. Het stadsbestuur wil alle omliggende handelaars nadrukkelijk bedanken voor hun begrip en geduld.

“Door de coronacrisis en de opgelegde maatregelen pakken we als stad Sint-Truiden uit met een digitaal verhaal dat door iedereen gevolgd kan worden op vrijdagavond 28 augustus 2020. Op die manier kan elke Truienaar en bezoeker van onze stad erbij zijn. Het online verhaal start met een DJ-set van Buscemi vanop de abdijtoren met een prachtig zicht op de Groenmarkt. Daarna volgt de opening zelf, een spectaculaire fonteinenvoorstelling met dansers”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Door de coronacrisis zijn heel wat evenementen in Sint-Truiden afgelast. Dat betekent dat ook de opening van de Groenmarkt en de omliggende straten in zeer beperkte kring zal doorgaan. Er is gekozen voor een spectaculair digitaal verhaal dat via allerhande kanalen online live gevolgd kan worden, zo kunnen alle Truienaren erbij zijn. Naar aanloop van de opening zullen ook verschillende reportages gemaakt en online gedeeld worden. Deze tonen onder andere de werken aan de Groenmarkt en het Abdijplein en de opgravingen die hier plaatsvonden. Daarnaast brengen we ook het verhaal van Truienaar Carlo Willems. Hij is internationaal bekend omwille van zijn composities met slagwerk. Speciaal voor onze fonteinen componeerde Carlo Willems het nummer ‘Fountains of Joy’. Ook danstalent van eigen bodem krijgt een voorname rol in het online event en dit onder leiding van choreografe Dominique Lauwers van de Academie Haspengouw.

‘We zijn blij dat we de Groenmarkt en haar omgeving terug kunnen openstellen voor de Truienaars en de bezoekers. Het resultaat mag er zijn: een groot autovrij plein, waar gezinnen en families gezellig kunnen vertoeven. De fonteinen zorgen voor een speels element en de beplanting brengt nog meer groen in de stad”, vertelt schepen van Openbare Werken Ingrid Kempeneers.

“Vorig jaar hebben we unieke vondsten gedaan op de site. Onder de Groenmarkt lag van de 11de tot de 17de eeuw namelijk een kerkhof. Alle waardevolle historische vondsten zijn bewaard en zullen in de toekomst permanent publiek tentoongesteld worden voor inwoners en toeristen”, aldus schepen van Onroerend erfgoed Jelle Engelbosch.

“Wie de fonteinenvoorstelling na de opening zelf eens wil bewonderen op de muziek ‘The fountains of Joy’ zal dit kunnen bij de start van Sint-Truiden by lights, onze lichtwandeling. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat het veilig gebeurt en er nu geen samenscholingen zijn”, zegt schepen van lokale economie Jos Pierard.

Volg de online opening van de Groenmarkt en omliggende straten op vrijdag 28 augustus 2020 vanaf 21u00 via www.sint-truiden.be en de facebookpagina van de stad.