Als het van minister Wouter Beke afhangt kunnen grootouders in bepaalde gevallen weer op hun kleinkinderen passen. Dat kondigde hij vandaag aan via twitter. De afstandsregel van 1,5 meter dan moeilijk, bevestigt virologe Erika Vlieghe. Maar het is niet de bedoeling dat kleinkinderen bij hun grootouders blijven slapen, klinkt het in het crisiscentrum. Maar zijn beslissing maakt de seniorenvereniging OKRA erg boos. Zij reageert in scherpe bewoordingen

“Goed nieuws voor heel wat families en ook extra ondersteuning voor veel gezinnen”, tweette Beke. Al blijft het opvangen van kleinkinderen aan bepaalde voorwaarden verbonden. Zo moeten de kleinkinderen en grootouders deel uitmaken van de zelfgekozen sociale bubbel, dus van de vier extra personen die sinds een week aan een bubbel mogen worden toegevoegd.

“Grootouders die niet tot de risicogroep behoren mogen weer op de kleinkinderen passen als ze in de gekozen sociale bubbel zitten. Goed nieuws voor heel wat families en ook extra ondersteuning voor veel gezinnen”, tweette hij op zijn Trumpiaans.

Volgens Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum, is het in ieder geval niet de bedoeling dat de kleinkinderen bij hun grootouders overnachten. De verduidelijking is intussen ook opgenomen in de rubriek “veelgestelde vragen” op de website info-coronavirus.be. “Indien grootouders in de gekozen sociale bubbel zitten, mogen ze dan op de kleinkinderen passen? Ja, als ze geen deel uitmaken van een risicogroep (65+, slechte gezondheid …)”, staat daar te lezen.

De leeftijdsgrens van 65 zet bij senioren zeer kwaad bloed. De grootste Vlaamse seniorenbeweging reageert afwijzend.

“De christelijke seniorenbeweging OKRA is blij dat grootouders onder bepaalde voorwaarden weer op hun kleinkinderen mogen passen, maar stoort zich mateloos aan de ‘arbitraire leeftijdsgrens van 65 jaar’. Pure leeftijdsdiscriminatie”, zo laat OKRA zondag weten in een mededeling. De organisatie vraagt om 65-plussers voor vol aan te nemen en te stoppen met het hanteren van de leeftijdsgrens als arbitraire grens om te bepalen wat mag en kan”, aldus OKRA in een mededeling.

“Een leeftijdsgrens van 65 jaar instellen, is pure leeftijdsdiscriminatie”, aldus de christelijke seniorenorganisatie. “Het basiscriterium is ‘geen onderliggende ziekte hebben’. Punt. En behoren tot de sociale bubbel van het gezin (de regel van vier). Elk leeftijdscriterium erbij halen, plaatst de 65-plusser terug in het verdomhoekje. In de hoek met weinig perspectief.”

En als je het ons vraagt, ook van weinig respect.