Waar leeft de abdij van Sint-Truiden nog? In de Abtsvleugel, het als paleis ingerichte gedeelte waar de abt resideerde, niet als dienaar Gods, maar als vooral wereldlijk leider van een klein imperium van gronden, molens, kastelen en andere roerende en onroerende goederen. De rest van de abdij wordt binnenkort een … verlaten school.

Want geef toe, de opvolgers van Trudo, die in alle eenvoud naar Metz trok om er priester te worden en daarvoor zijn eigendommen veil had, die te paard naar Zepperen ging om er met de Heilige Remaclus te overleggen welke stappen hij verder zou zetten in zijn leven als bekeerder van Haspengouw, waren meer wereldlijk leider dan priester, lieten praal en pronk niet aan zich voorbijgaan voor de armoede en nederigheid van hun stichter. En als bewijs daarvan lieten ze zich portretteren, zo rijk en zo sjiek mogelijk, als koningen zonder kroon of pausen zonder tiara.

Over de manier waarop deze abten werden afgebeeld loopt er een tentoonstelling in de Abtsvleugel van de abdij van Trudo. Starten doet de expo met een portret van Trudo zelf van zijn reliekenkist. Maar vanaf dan zien we corpulente figuren zonder monnikenhabijt verschijnen. Niet dat we veel afbeeldingen van abten hebben, maar die er zijn laten niets aan de verbeelding van hun rijkdom en hun rijkelijk leven over.

Vorig jaar bracht de vzw Abdij, Stad en Regio (ASR) het titanenwerk tot een goed einde, waarbij de portretten van de abten in de leeszaal werden gerestaureerd met de hulp van een aantal externe sponsors. Zij vormen uiteraard de basis van deze tentoonstelling in de Abtsvleugel. Je kijkt de stichter en een aantal van zijn opvolgers diep in de ogen en leer daarbij meer over de Trudoabdij maar ook over jezelf. De expo confronteert historische en hedendaagse voorbeelden van portretten met elkaar rond de vraag: hoe toon ik mezelf?

De latere abten lieten zich afbeelden in al hun glorie, renaissanceschilder Pieter Coucke Van Aelst maakte er zijn levenswerk van, ook in andere kloosters, en durfde nogal eens dezelfde snoeten gebruiken. Lieten ze zich afbeelden uit devotie? We durven dat te betwijfelen en zijn ervan overtuigd dat pronkzucht de grootste drijfveer zal geweest zijn.

Je leert er alles over gedurende de drie weekends dat ASR de resultaten van hun restauratiewerk toont en een, soms kritische, blik werpt op de manier waarop abten zich door het nageslacht lieten herinneren. Maar een bezoek is tevebns een waardering voor het uitstekende werk van Abdij, Stad en Regio    ten voordele van het behoud van ons erfgoed.

Gisteren vond de opening plaats. Je kan ze bezoeken in de abdijgebouwen, Diesterstraat 1 op zaterdag en zondag 20, 21, 27 en 28 november en 4 en 5 december telkens van 11 tot 17 uur. Groepen en scholen zijn welkom op andere tijdstippen, na afspraak via info@abdijstadenregio.be of nr. 0476 01 69 94. Gratis toegang.