De inwoners van Rukkelingen-Loon zijn stilaan ten einde raad. Ze vragen nu een aanstelling van een deskundige die de dossiers over de barsten in de huizen met snelheid aanpakt. Het hele gedoe sleept al aan van in 2019.

“We zijn niet tevreden over de aanpak van de expert in de lopende procedure omdat het niet vordert”, aldus de buurtbewoners van de getroffen huizen. “Al jaren worden steeds meer huizen geconfronteerd met barsten en verzakkingen. In feite staan we nog nergens. Een jaar geleden werd er een deskundige aangesteld. Maar niks ook nie!” De waterontginning door De Watergroep, dé oorzaak van de vele problemen aldus de bewoners, gaat intussen gewoon door.

De advocaten van de inwoners stelden gisteren in de rechtbank dat er totaal geen schot in de zaak komt. “We hebben nauwelijks iets voor handen in dit dossier terwijl het probleem zich als maar uitbreidt”, aldus meester Dedecker. “Er zijn intussen al vijftig lopende dossiers. Het is geen groot dorp, maar bijna de helft van de huizen kampen met deze problematiek. Er is een gebrek aan snelheid in de dossierbehandeling en een gebrek aan kennis”.

Steekspelletjes

De juridische steekspelletjes zijn blijkbaar begonnen. Meester François verdedigt De Watergroep: “Zij jagen de deskundige op met mails vol onderzoeksvragen. De expert moet kijken naar de verschillende mogelijke oorzaken van de droogte, maar als hij dat doet wordt hij aangevallen omdat hij zich volgens de tegenpartij enkel moet focussen op de waterontginning door De Watergroep. Maar die opdracht blijft hetzelfde, ook met een andere deskundige.”

De betrokken deskundige laat weten dat hij op 30 maart zijn verslag zal neerleggen. In september is er een nieuwe relaiszitting voorzien.

Lees ook: https://www.truiensnieuws.be/heers/gemeentebestuur-van-heers-bestelt-studie-op-zoek-naar-oorzaak-barsten-in-huizen/

Gemeentebestuur van Heers bestelt studie op zoek naar oorzaak barsten in huizen