Deze week was er nogal wat consternatie over de omgezaagde beuken: bomen worden gekapt door de stad, zonder vergunning … van de stad, en schepen Ingrid Kempeneers was de pineut van het verhaal.

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond kon de schepen echter moeilijk antwoorden op de vragen van de oppositie over de kapping van deze beuken in Nieuw-Sint-Truiden. Maar later kwam de aap uit de mouw.

Gevolg van petitie
Schepen Ingrid Kempeneers: “De bewoners hadden in 2013 een petitie ingediend bij het stadsbestuur om het grote ongemak van deze bomen aan te klagen: lichtinval werd verhinderd, rotzooi in de herfst. En dat is niet de enige vraag die we krijgen: bijna wekelijks zijn er burgers met klachten over één of andere boom.” Het toenmalige bestuur gaf de opdracht om de bomen wat in te snoeien om tegemoet te komen aan de klachten van de buurt. Dat snoeiwerk werd echter iets te drastisch uitgevoerd zodat er uiteindelijk nog een stam stond met pakweg wat bladeren aan, zeker geen meerwaarde voor natuur en omgeving.

Slechte communicatie
“Je kan ons wellicht verwijten dat we in dit verband niet degelijk gecommuniceerd hebben met de buurt, dat moet ik toegeven. Maar om de bomen te rooien heb ikzelf, noch het schepencollege ooit de opdracht gegeven. Het is de groenambtenaar die het bomenbeleidsplan opstelt en beheert, en als hij oordeelt dat deze bomen niet meer volwaardig zijn en daar nieuwe bomen wil aanplanten, samen met een reorganisatie van het pleintje, dan is dat zijn verantwoordelijkheid”, aldus schepen Kempeneers.

Recht in eigen handen
Er zijn ook inwoners die het recht in eigen handen nemen. Neem nu de Kleine Eikhoutstraat in Zepperen. Daar werden de bomen, die op het openbaar domein stonden, gekortwiekt en volledig afgesneden tot tegen de stam omdat de bewoners klaagden over licht en zonnepanelen. “Dat is het recht in eigen handen nemen, en dat kan niet. Maar het gebeurt”, aldus Ingrid Kempeneers.

In de Kleine Eikhoutstraat werden de bomen door de wijkbewoners “gesnoeid” tot het volstrekte minimum, maar daar hoor je op een gemeenteraad weinig over!