Op 1 december openden ook in Sint-Truiden de niet-essentiële winkels opnieuw de deuren. De voorbije dagen maakten de stad Sint-Truiden, de handelsverenigingen en de veiligheidsdiensten de nodige afspraken om het winkelen tijdens de eindejaarsperiode zo veilig mogelijk te organiseren. Alle afspraken en maatregelen waaraan klanten zich moeten houden, zullen de komende dagen duidelijk zichtbaar in het stadscentrum worden aangebracht.

Veilig winkelen in de hoofdstad van Haspengouw
In de eerste plaats investeert de stad in een veilige shopomgeving waar klanten voldoende ruimte hebben om de sociale afstand te bewaren. Zo worden onder meer infoborden geplaatst. Deze zullen bezoekers informeren over de veiligheidsmaatregelen. Aan de toegangen van de winkelstraten worden zuilen met alcoholgeldispensers ter beschikking gesteld. In de winkelstraten zelf wordt een looprichting aangegeven via duidelijke pijlen op de stoepen: shoppers houden zich te allen tijde rechts. Stewards zullen hen daarin tijdens de drukke dagen in het weekend bijstaan en voorzien van de nodige praktische info. Op het Minderbroedersplein zijn er toiletten voorzien.

Druktebarometer
“We willen zorgen voor een optimale spreiding van klanten en bezoekers in het stadscentrum tijdens de eindejaarsperiode. De drukte in de stad zal daarom permanent gemonitord worden. Winkeldagen krijgen ook een kleurencode mee, zodat het voor bezoekers vooraf duidelijk is wanneer het druk is en wanneer niet:

 

Op dagen met een groene kleurencode  wordt er geen of weinig drukte verwacht. Op dagen met kleurcode oranje, kunnen mensen best een ander moment kiezen om een bezoek te brengen aan de handelszaken in het stadscentrum. Op dagen waarop we zeer veel volk verwachten, is er code rood. We roepen klanten en bezoekers op om hun inkopen zo veel mogelijk op rustige weekdagen te plannen en niet tijdens het weekend. De kleurencodes worden permanent gecommuniceerd via de website en sociale media van de stad en Shop & the City”, legt schepen van Lokale Handel Jos Pierard uit.

Verkeersmaatregelen
Klanten en bezoekers die met de wagen naar de stad komen, kunnen parkeren in de ondergrondse parkings Centrum (Clockempoort) en GAZO, beiden op wandelafstand van het stadscentrum. Bovendien kan je nog tot het einde van het jaar één uur gratis parkeren in deze parkings. Pas vanaf het tweede uur moet je betalen. Daarnaast kan je met de wagen terecht op de gratis parkings aan de rand van de stad (Station, Veemarkt, Begijnhof). Ook deze liggen op maximum 10min wandelen van het centrum. Tijdens de openingsuren van de winkels op de shopzondagen van 13, 20 en 27 december en 3 januari zijn de winkelstraten verkeersvrij.

Hou het veilig voor jezelf en de anderen
“Het garanderen van de gezondheid en de veiligheid van onze inwoners en de bezoekers van onze stad blijft prioriteit. De combinatie van al deze maatregelen moet hiervoor zorgen. We vragen aan iedereen om zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen, zo veel mogelijk te winkelen op weekdagen en drukke weekends te vermijden. Alleen op deze manier kan winkelen in veilige omstandigheden gebeuren. Wij rekenen op het gezond verstand van elke Truienaar, bezoeker en winkelier. Hou het veilig voor jezelf en de anderen”, besluit burgemeester Veerle Heeren.