Bomen dragen niet alleen bij aan een gezond klimaat door fijn stof en CO2 uit de lucht te filteren. Ze beschermen ons ook tegen de opwarming van het klimaat: bomen zorgen op een natuurlijke wijze voor verkoeling door hun schaduw en dus minder verdamping en uitdroging van de bodem.
Om de klimaatambities van het lokaal bestuur kracht bij te zetten worden binnenkort op de speelplaats van vrije basisschool ’t Appelmanneke in Hoepertingen 7 verschillende soorten bomen geplant. Een amberboom, esdoorn, twee notelaars, appelboom, haagbeuk en een iep zullen schaduwrijke plekken creëren waar de schoolkinderen verkoeling kunnen opzoeken tijdens het spelen. Die diversiteit aan bomen werd door het regionaal Landschap Haspengouw en Voeren geselecteerd uit de lijst klimaatbomen.
Op vrijdag 11 maart gaan de schoolkinderen van het 5de en 6de leerjaar van ’t Appelmanneke aan de slag en zullen zij samen met enkele werknemers van de technische dienst en de burgemeester en schepenen de verschillende bomen aanplanten. Op schaduw zal het wel wachten zijn: dat is iets voor de opvolgers van de leerlingen nu!