Sint-Truiden is voor meer dan 13 procent groen, zonder de landbouw mee te tellen

Algemeen
2

In 2018 schreef Het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) een natuurrapport voor elke Limburgse gemeente. Alle groene bestemmingen, natuurgebieden én Natura 2000-gebieden werden in kaart gebracht. Die laatste zijn de Europese beschermingsgebieden voor waardevolle dieren en planten. Sint-Truiden scoort hierbij behoorlijk: 13,03 procent is groengebied, en dat is niet slecht voor een regio die het centrum van de fruitteelt van België is. Maar alles kan beter.

Hoeveel gebieden met groene bestemmingen heeft Sint-Truiden?
Volgens het Provinciaal Natuurcentrum heeft Sint-Truiden 1.086 hectare aan groene bestemmingen. Dat zijn 1.629 voetbalvelden aan groen of meer dan 13 procent van de totale oppervlakte van de gemeente. Groene bestemmingen zijn zones die op het gewestplan van 2018 staan aangegeven als natuurgebieden, natuurgebieden met wetenschappelijke waarde of natuurreservaten, bosgebieden (met ecologisch belang), park- en bufferzones en overig groengebied.

Hoeveel erkend natuurgebied heeft Sint-Truiden?
Volgens het Natuurrapport van het Natuurcentrum is er 34 hectare erkend natuurgebied in Sint-Truiden. Dat zijn 51 voetbalvelden. Het gaat om 0,3 procent van de totale oppervlakte.

Hoeveel bos heeft Sint-Truiden?
De Boswijzer geeft aan dat de gemeente 883 hectare bos heeft. Dat zijn 1.324 voetbalvelden of ruim 8 procent van de totale oppervlakte.

Hoeveel Natura 2000-gebied heeft Sint-Truiden?
520 hectare of 780 voetbalvelden. Dat is 5 procent van de totale oppervlakte.

Welke soorten worden in Sint-Truiden het meest waargenomen?
De meest waargenomen vliegende soorten zijn de laatvlieger, een grote vleermuissoort, en de geelgors, een opvallend zangvogeltje. Met de veldleeuwerik heeft Sint-Truiden een ambassadeur voor de uitgestrekte open akkerlandschappen van Zuid-Limburg geadopteerd. Het aantal veldleeuweriken ging de laatste decennia zo drastisch achteruit dat de soort nu als ‘kwetsbaar’ opgenomen is op de laatste Vlaamse Rode Lijsten. Ze stijgen typisch al zingend op, om luidkeels hun territorium af te bakenen en nadien in stilte af te dalen. Niet typisch voor een Truienaar die normaal gezien met evenveel misbaar zou afdalen!

2 reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Mondmasker verplicht van 31 oktober tot en met 2 november 2020 op alle kerkhoven in Sint-Truiden.

   Wegens de sterke toename van het aantal coronabesmettingen in het hele land, treft de overheid strengere maatregelen. De lokale besturen spelen eveneens een grote rol in het nemen van aanvullende preventieve maatregelen om de verdere verspreiding van het virus in te perken. Bij burgemeesterbesluit heeft het stadsbestuur dan ook …

Algemeen
Eerste exemplaar van “Geloven is een Werkwoord” is voor de bisschop

Deze week trokken Giel Stinckens en Jos Lacroix naar bisschop Patrick Hoogmartens om hem het eerste exemplaar van hun boek “Geloven is een Werkwoord” te overhandigen. Gedurende jaren schreef Giel Stinckens, pastor van OKRA Limburg, elke maand een bezinning warme de vergadering van het Dagelijks Bestuur van OKRA startte. “Dat …

Algemeen
Sinds vannacht zijn de deuren van de Bogaard voor onbepaalde tijd dicht.

Wanneer ze terug open gaan, is op dit moment nog niet duidelijk, maar één ding is zeker: van zodra het kan, zullen we er alles aan doen om u weer op een veilige manier te laten genieten in onze zalen.   De voorbije zeven maanden waren een uitdaging voor ons …

%d bloggers liken dit: