14-5Zulte Waregem, dat de voorbije weken niet altijd gelukkig was met de scheidsrechterlijke beslissingen, ging bij STVV op zoek naar een eerste zege. De Kanaries hadden al 4 op 6. Zowel Hollerbach als Dury voerden één wijziging door. Cacace kwam in de ploeg bij Sint-Truiden, bij Essevee startte Pletinckx.

10-7

De jongste Kanarie zag het nog zitten bij het begin van dematch

Sensatie is er al in minuut 1: Brüls is niet bij de les en verspeelt het leer op de eigen helft. De Belg maakt een professionele fout die altijd geel verdient. Gezien we nog geen minuut ver zijn, houdt scheidsrechter D’hondt het gele karton op zak. Brüls mag daar niet over mopperen. Wie dat wel doet is trainer Dury, maar dat lijkt normaal, die moppert al van speeldag 1.

De Truienaren leggen voor het eerst vanavond een leuke combinatie op de mat. Cacace geeft in minuut 9 hard en scherp voor richting Mboyo, maar de fase wordt afgefloten voor buitenspel, het eerste van een hele reeks van Petit Pélé. In de 9de minuut is Gaufriez het kind van de rekening na de fout van Brüls in minuut één. De roodharige verdediger gaat aan Dompé hangen. Geel is het logische gevolg.

11-8Halverwege de eerste helft breekt bij de Kanaries het angstzweet uit. Plots wordt Dompé alleen op Schmidt afgestuurd. De Amerikaanse Japanner komt uit zijn doel gestormd. De ex-Kanarie heeft dat in de smiezen en lepelt de bal er sluw overheen. Goal. Toch is het al snel duidelijk dat Dompé in buitenspelpositie staat. De lijnrechter doet wat hij moet doen.

Toch even een goeie Mboyo even na het halfuur. De eenzame spits hakt de bal tot bij Brüls. Die heeft een boulevard voor zich. Toch besluit de middenvelder de bal mooi achter de laatste verdediger tot bij Koita te leggen, maar Bostyn komt goed uit. In de rebound kan ook Durkin niet profiteren.

Nog even een pegel van Koita gaat vanuit de tweede lijn voor een, maar hij raakt de netten achter het doel van de Waregem goallie. Nog vijf minuten. In blessuretijd zien we weer een flaterende Mboyo. Hij staat uit het niets helemaal alleen voor het sluitstuk van Essevee, eens niet buitenspel, maar ‘petit Pélé’ zet de bal veel te ver naast. Een open doelkans, maar de eerste helft sluit af zonder een STVV-bal tussen de palen. Dan wordt het moeilijk winnen.

De nieuwe Duitser Rocco Reitz mag opdraven voor de tweede helft, maar die is nauwelijks enkele minuten oud of STVV kijkt al tegen een achterstand op: Gano scoort in minuut 84! Caufriez en co laten Dompé zomaar lopen. Voor de flankspeler is het zo een koud kunstje om er 17-3Gano uit te pikken voor doel: 2 tegen 5 en toch doelpunt! Deze keer heeft Schmidt geen verhaal. Essevee leidt vlak na de rust. Jelle Vossen is aan een bleke match toe: tot nu toe komt hij in het stuk niet voor, behalve in minuut 52. Toen ontbond hij wel z’n duivels. Vossen plukt een moeilijke bal heerlijk uit de lucht en weet in dezelfde beweging ook nog eens Gaufriez te omspelen. Het schot op doel is wel veel te slap.

53′: Mboyo loopt zich vrij in de zestien en probeert Bostyn met het hoofd tegenvoets te kloppen. Goeie kopbal, maar de redding is nog mooier. Mboyo stond overigens buitenspel, zo blijkt achteraf. Nummer 7 al in deze wedstrijd.

Op de 70ste minuut is Vossen dan toch aan het feest! De doelpuntenmaker speelt weliswaar een zeer anonieme match, maar staat wel op het scorebord. Het lijkt er sterk op dat mopperaar Francky Dury en de zijnen voor de eerste keer dit seizoen een driepunter zullen kunnen vieren. Want het wordt nog erger. Vijf minuten voor tijd staat Gano er weer! Het wordt nog een afstraffing in Sint-Truiden. Schmidt lijkt eerst op de bal te zijn op de voorzet van Vigen, maar Gano steekt er nog een kattenpootje tussen en zet STVV knock-out: 0-3. De 1-3, in de 93ste minuut 1-3, een owndoelpunt van De Bock op een scherp aangesneden hoekschop van Brüls is een pleister op een houten been

16-4De zaterdagavond heeft alleszins blootgelegd wat heel Sint-Truiden al heel lang weet: deze ploeg heeft een stevige injectie nodig met vers en vooral kwalitatief bloed.

Toch enkele bedenkingen:

•       We zagen een bleke prestatie van ref Lothar D’hondt die tot ergernis van de STVV-fans nogal vaak de foute beslissing nam.
  • Kan er eens iemand de buitenspelregels uitleggen aan Mboyo? Want achtmaal in die val trappen lijkt ons niet normaal.
  • En tenslotte, van de grinta, de inzet, de strijdlust, het hart en het vuur van de twee vorige matchen zagen we niet meer zoveel terug. Wat we wel zagen: geen gelukte een-tweetjes, slechte passes, foutieve opstellingen. De Kanaries stonden er vaak bij en … keken ernaar.
  • En… wedden dat mopperaar Dury vandaag niks te vertellen heeft over de scheidsrechter.