De aanhoudende droogte treft ook de Limburgse waterlopen. Vanaf morgen geldt er daarom een ruimer onttrekkingsverbod in onze provincie. In de gebieden dit onder het verbod vallen mag er geen water uit waterlopen geput worden.

Naar aanleiding van de aanhoudende droogte geldt er vanaf 13 mei tijdelijk ook een bijkomend onttrekkingsverbod. Voor Haspengouw betekent dat dat het volledige stroomgebied van de Melsterbeek en de zijbeken zoals de Molenbeek en de Cicindria, het volledige stroomgebied van de Herk en zijbeken, het volledige stroomgebied van de Mombeek en de zijbeken in de gemeenten Gingelom, Heers, Sint-Truiden, Borgloon, Wellen, Kortessem, Hoeselt, Alken, Tongeren, Diepenbeek, Hasselt, Nieuwerkerken, Herk-de-Stad en Halen onder dit verbod vallen.

Ook de rest van Limburg valt onder de maatregelen. Zo is er het verbod op het volledigestroomgebied van de Zwarte Beek in de gemeenten Houthalen-Helchteren, Beringen, Heusden-Zolder, Lummen, Herk-de Stad en Halen. De stroomgebieden van de Velpe en haar zijbeken, de Gete en de zijbeken in Herk-de-Stad en Halen, met uitzondering van de Velpe en Gete zelf, zijn verboden terrein om water op te pompen.