Oppositiepartij Vooruit legde een klacht neer tegen de begrotingsplannen van het stadsbestuur en werd hierin door de Limburgse gouverneur gevolgd. Schepen van Financiën, Jo François (N-VA) ging normaal gezien maandagavond op de raad een nieuw voorstel indienen, zo leerde ons de agenda van de gemeenteraad.

Vooral het bedrag aangaande de verkoop van stadseigendommen – goed voor 16 miljoen euro – zal sterker moeten gestaafd worden. Maar daar kwam niets van in huis. De schepen zei dat een en ander nog niet klaar is. Er kon dus niet over gedebatteerd worden. De stad werkt nu verder met voorlopige twaalfden.

Schepen voor Kinderopvang, Nina Kvikvinia (N-VA) kreeg de gemeenteraadsleden achter zich in haar voorstel om de gemeentelijke adviesraad LOK en het netwerk van Huis van het Kind te integreren in elkaar. “Dat zal een grote meerwaarde betekenen voor onze Truiense gezinnen, bijvoorbeeld met meer gezinsondersteunende diensten. Ik wil meer dynamiek en meer efficiëntie”, zegt Kvikvinia.

Vooruit wilde de energiefactuur voor de Truienaar naar beneden krijgen door de winst die de stad krijgt via Greensky windmolenpark te verdelen onder de stadsgenoten, vooral onder hen die het moeilijk hebben. Veerle Heeren (CD&V) deed dat onmiddellijk af als nonsens. Maar de dissidente Carl Nijssens zag het voorstel van oud-burgemeester wél zitten. “Zeker in moeilijke tijden als deze moet de winst naar hen gaan die het nodig hebben”, stelde hij. Maar hiervan was de meerderheid alles behalve overtuigd.