Carpro, een bedrijf uit de groep van ondernemer Steve Aerts (Smets Zeiltechnieken) heeft samen met een Franse partner een uniek textieldoek ontwikkeld. “Door de samenstelling met zilverpartikels wordt 95% van de virusmicroben al na 15 minuten op het doek afgebroken”, zegt Aerts. “Door dit aan te brengen op handvatten, leuningen, nadarhekken of andere contactgevoelige materialen, krijg je een zeer veilige en goedkope oplossing tegen de verspreiding van Covid-19.”

Carpro is een bedrijf uit Eynatten dat in 2017 werd overgenomen door Smets Zeiltechnieken uit Sint-Truiden. Zaakvoerder Steve Aerts heeft beide ondernemingen samengevoegd tot een innovatieve groep met een breed aanbod aan technische en industriële zeilen voor het afdekken van voertuigen of carports, schaduwconstructies, overkappingen, enzovoort.

“We hebben tijdens de lockdown absoluut niet stilgezeten”, zegt Steve Aerts. “Zo hebben we samen met onze industriepartner in Frankrijk een technisch textieldoek of membraan ontwikkeld dat uitermate geschikt is tegen de verspreiding van bacteriën en virussen. Het doek is gecoat op basis van zilverpartikels die een anti-microbiële werking hebben. Wetenschappelijke tests hebben aangetoond dat 95% van de bacteriën die via lichamelijk contact het doek raken, na 15 minuten al volledig zijn afgebroken. Na 60 minuten loopt het percentage op tot 99,5%. De bescherming is langdurig en werkt zonder extra desinfecterende middelen.”

Aerts ziet erg veel toepassingen om de actuele coronacrisis te bestrijden. “We zijn momenteel in gesprek met De Lijn, om de relingen en handvatten met het doek te omzwachtelen. Ik denk ook aan de handvatten van winkelkarren (foto), trapleuningen, afscheidingswanden in restaurants, of als cover van nadarhekken op events. De toepassingen zijn haast oneindig en betekenen voor heel veel bedrijven een grote kostenverlaging in de uitvoering van hun veiligheidsvoorschriften. We verwachten er dan ook erg veel van”, besluit Truienaar Steve Aerts.