“De aarde beefde zondagmorgen in Zagreb, waar sinds zaterdag een gedeeltelijke lockdown geldt. Truienaar Ronny Haesen verblijft in Split. Hij getuigt van een ongeziene chaos in de hoofdstad.”, schreef het Laatste Nieuws op 22 maart 2020. Maar wat voert deze Truiense zakenman uit in Split? Gisteren verscheen het volgend artikel in een Kroatische krant over het werk van Ronny. We leverden wel het vertaalwerk!

Split, als het centrum van de Dalmatische kustlijn, staat niet alleen bekend als een hotspot voor toerisme en gezondheidstoerisme, maar ook voor het steeds meer aandacht trekken voor zijn wetenschappelijk onderzoek.

Deze wetenschappelijke ‘boom’ was grotendeels gericht op medisch onderzoek en veroudering en begon ook buitenlandse wetenschappers aan te trekken om in Kroatië te komen werken. Een van hen is de Franse wetenschapper Dr. Francois-Xavier Pellay, die 10 jaar geleden begon te werken in Parijs als onderzoeker met als doel een nieuw type antiverouderingsmoleculen te identificeren. Vijf jaar later verhuisde hij naar Split, met zijn vrouw en twee kinderen, om zijn onderzoek als groepsleider bij het Mediterranean Institute for Life Sciences (Medils) in Split voort te zetten. Daar werd Dr. Pellay niet alleen een expert in antiverouderingsmoleculen, maar ook in veroudering en verjonging van huidcellen.

 

Zakenmannen volgen wetenschappers

Kroatië trekt niet alleen wetenschappers aan, maar ook getalenteerde zakenmensen zoals Ronny Haesen.

Ronny Haesen is een Belgische zakenman die de afgelopen vijf jaar samen met zijn vrouw en drie kinderen in Split woont en werkt. Zijn twee jongste kinderen worden geboren in Split en de familie Haesen heeft de intentie om Dalmatië nog vele jaren hun thuis te noemen.

Haesen is geen onbekende in het internationale zakenleven vanwege zijn familiebedrijf, de familie Haesen heeft, naast België, zakengedaan in de VAE, Moldavië en Kroatië. In 2004 richtte hij zijn eerste bedrijf op in Kroatië en sindsdien is hij betrokken geweest bij vastgoedontwikkeling, nautisch toerisme, import en export, F&B en nu, om aan de lijst toe te voegen, biotechniek, waarvan de meeste in samenwerking met zijn lange tijd Kroatisch zakenpartner Mario Boras die een gerenommeerd advocatenkantoor runt in Split, Boras & Krzelj.

Door de wetenschappelijke expertise van Dr. Pellay en Haesen’s uitgebreide zakelijke ervaring te combineren, besloten ze samen een bedrijf op te richten, Cell Culture Lab (of kortweg CCL) in Kroatië dat een huidverjongingsbehandeling zal aanbieden die uniek is in Europa voor alle gespecialiseerde esthetische dermatologieklinieken.

 

Autologe fibroblastinjectie

Deze behandeling, gebaseerd op de methode genaamd “autologe fibroblastinjectie” (AFI), bestaat uit het nemen van uw eigen huidcellen, het selecteren en vermenigvuldigen van de gezondste, en het opnieuw injecteren van die huidcellen die verloren zijn gegaan tijdens het ouder worden.

Deze cellulaire therapie veroorzaakt huidverjonging door de synthese van collageen, elastine en hyaluronzuur waardoor de huid geleidelijk haar jeugd kan herstellen. De behandeling wordt meestal gedaan in 3 injectiesessies en de resultaten beginnen na een paar maanden te verschijnen en blijven jarenlang aanhouden.

AFI is een van de beste behandelingen die momenteel beschikbaar zijn om huidverjonging te bereiken, maar geen enkel laboratorium in Europa biedt deze behandeling aan dermatologen of klinieken die gespecialiseerd zijn in huidverjonging. Een geoptimaliseerde versie van deze methode (CSR genoemd voor celgebaseerde huidverjonging) kan nu worden aangeboden aan dermatologische klinieken in Kroatië.

 

CCL heeft momenteel contact met verschillende dermatologische klinieken in Kroatië en is in onderhandeling met enkele internationale resorts aan de Adriatische kust om deze behandeling aan te bieden, geïntegreerd in bestaande schoonheidsbehandelingsprogramma’s of in het creëren van afzonderlijke pakketten voor gezondheidstoerisme.

Haesen is ervan overtuigd dat hun CSR-behandeling, uniek in Europa, een serieus extra zal zijn om Kroatië op de wereldwijde kaart van gezondheid en medisch toerisme te zetten.

 

De eerste resultaten van patiënten die in Split voor CSR hebben gekozen, zijn zeer positief en momenteel worden negen mensen behandeld en / of zijn in behandeling

 

Gedetailleerde informatie over de MVO-behandeling is te vinden op de CCL-website, zowel in het Engels als in het Kroatisch (www.cellculturelab.eu). CCL kan elke dermatologische kliniek die een vergelijkbare behandeling uitvoert (zoals PRP) de mogelijkheid bieden om deze nieuwe behandeling aan te bieden zonder kosten voor de kliniek (geen kits of apparatuur nodig). In een latere fase is het zelfs mogelijk om MVO aan te bieden aan klinieken in de hele EU.