Sinds deze zomer opereert dr. Jan Vanderkerken, medisch diensthoofd urologie in Sint-Trudo Ziekenhuis, als eerste in Limburg, goedaardige prostaatgezwellen met een Thulium Laser. De voordelen zijn duidelijk: het prostaatklierweefsel kan vollediger en veiliger verwijderd worden. Patiënten ervaren achteraf minder hinder. Het verblijf in het ziekenhuis kan fors ingeperkt worden tot in de meeste gevallen 1 nacht, in plaats van de gangbare 3 nachten.

Dr. Jan Vanderkerken legt uit: “Wanneer mannen plasproblemen hebben, bekijken we in eerste instantie hoe dat komt. Als het over een kwaadaardig gezwel gaat verwijderen we meestal de volledige prostaatklier plus het kapsel, vaak met de operatierobot. Wanneer het over een goedaardige gezwellen gaat bekijken we eerst met de patiënt of we met pilletjes het probleem kunnen oplossen. Lukt dat niet, dan gaan we over tot een operatie waarbij enkel goedaardig klierweefsel weg wordt gehaald. Het kapsel blijft ter plekke. Zo vermijden we erectieproblemen en urineverlies. Voorheen werd de prostaat geschraapt, TURP heette dat, nu wordt die ingreep met de Thuliumlaser verricht en wordt het TULP”

TURP vs TULP
“TURP was lange tijd de gouden standaard voor het verwijderen van goedaardig weefsel uit de prostaat. Maar als er een laser beschikbaar is in het ziekenhuis kan men beter daarvan gebruik maken. Mijn collega uroloog dr. Jo Stragier in Heusden verricht omzeggens dezelfde operatie met een Holmiumlaser. Na wetenschappelijke samenkomsten in binnen- en buitenland en een intensieve opleiding in Straatsburg zijn we opgestart. Na een halfjaar opereren met de Thulium Laser in Sint-Trudo stellen we vast dat deze methode belangrijke voordelen biedt voor de patiënt.”, aldus dr. Jan Vanderkerken.

“Het belangrijkste voordeel is dat we bij het gebruik van de Thulium Laser veel betere bloedstelping zien  waardoor er minder bloeding is tijdens en na de operatie. De sonde kan sneller uit en daardoor ervaart de patiënt minder pijn. In het merendeel van de operaties met de Thuliumlaser zien we dat mensen na 1 nacht klaar zijn om naar huis te gaan. Bij de TURP-methode was de ligduur gemiddeld langer en zagen we dat mensen meestal drie nachten in het ziekenhuis verbleven na de operatie.”

Vanderkerken besluit: “De weg die we ingeslagen zijn biedt zeker veel mogelijkheden. We zien meer en meer ziekenhuizen in België overschakelen op laseroperaties om de klassieke TURP te vervangen. Uiteraard zijn we er in Sint-Trudo fier op dat we hierin een voortrekkersrol konden spelen. Binnen ons ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg zetten we in op verdere kennisuitwisseling met de collega’s van de Kliniek voor Urologie in het voordeel van onze patiënten.”