Vanaf vandaag verhoogt de boete voor gsm’en achter het stuur van 116 naar 174 euro. Het gaat over automobilisten, maar ook over bijvoorbeeld fietsers en brommers. En een gsm als gps of muziekspeler gebruiken, kan alleen nog als die in een houder op het dashboard zit. 

Het gebruik van een gsm of tablet door bestuurders van een voertuig zal voortaan behandeld worden als een overtreding van de derde categorie. Daarop staan boetes van 174 euro. Beginnende bestuurders die hierop betrapt worden moeten zelfs hun theoretisch en/of praktijk examen opnieuw doen. Ook andere bestuurders, zoals fietsers en motorrijders zullen beboet kunnen worden.

Je gsm al eens als gps gebruiken, kan voortaan enkel nog als het toestel in een houder zit. En de bestemming intikken moet uiteraard gebeuren wanneer het voertuig stil staat of geparkeerd is. Voor het rood licht of in de file staan, wordt niet aanzien als stilstaan of parkeren.

Verkeersinstituut Vias vindt de nieuwe regels rond smartphonegebruik een goede zaak. Uit een test met camera’s blijkt dat 13 procent van de bestuurders de gsm op de schoot had liggen en daarmee bezig was. “Zeker als je de gsm op de schoot hebt, ben je niet naar de weg aan het kijken”,  vertelt Stef Willems van Vias. “Je bent gefocust op hetgeen gebeurt op je schoot, je blik wordt afgewend op de weg en dat zorgt ervoor dat je veel minder snel kan reageren en dat je bepaalde zaken niet opmerkt”, aldus Willems.