Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens zit nog wel in een dalende lijn.

In de periode van 22 tot en met 28 december werden elke dag gemiddeld 7.819 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat gemiddelde ligt elf procent hoger dan in de voorgaande periode van zeven dagen. Op een persconferentie vrijdag had Sciensano al aangekondigd dat de besmettingscijfers weer zouden beginnen stijgen.

Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 2.070.533 coronabesmettingen geregistreerd. De positiviteitsratio steeg tot 12,8 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames zit wel nog in een dalende lijn. Tussen 25 en 31 december werden dagelijks gemiddeld 139,4 Covid-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, een daling met acht procent ten opzichte van de week voordien. Er liggen momenteel 1.761 coronapatiënten in het ziekenhuis (een daling met veertien procent), 532 hebben intensieve zorgen nodig, een daling, dat wel, maar minder snel.

De cijfers van de dag liegen er niet om: nationaal kwamen er op de laatste dag van het jaar 15.395 besmettingen bij. Daarvan telden we voor Sint-Truiden +28, Wellen +10, Nieuwerkerken +2, Kortessem +10, Heers +10, Gingelom +6, Borgloon +10 terwijl Hasselt +86 en Genk +50 nog duidelijk in de rode zone liggen. Ook bij ons daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen.