In de prachtige beukendreef van Nieuwenhoven aan de ingang naar provinciaal domein zijn voor bijna twee derde de bomen gemarkeerd met een bol of een kruis. Bezoekers, toeristen, medewerkers van Natuurpunt en natuurgidsen maken zich zorgen en de wildste verhalen doen de ronde.

Wie van de Hasseltsesteenweg naar Nieuwenhoven wil moet langs de dreef die bezoekers  naar het grote en druk bezochte bos- en wandelgebied  leidt. Maar vele bomen hebben al enkele weken mottig rode bol of een kruis op de stam kruis. Met in de rijrichting zodat iedereen ertegen op kijkt en zich ool vragen stelt. Esthetisch is anders en had ook anders gekund. Heel wat bezoekers vragen zich af wat dat precies betekent. We hebben de tekens geteld. Er zijn 105 beuken: 47 hebben een rode bol en 21 zijn met een groot rood kruis gemarkeerd. Op 37 beuken stond geen teken. Vanwaar komen deze tekens en wat betekenen ze? Navraag leert dat de bomen onderworpen zijn aan een ‘medische controle’.

Medewerkers van het domein en vrijwilligers van Natuurpunt hopen dat de stad een goede diagnose gaat stellen. Er is al een paar jaar onduidelijkheid over wat men van plan is met de dreef. De tekens maken de onrust alleen maar groter, zeker omdat alle mogelijke informatie ontbreekt en met dus het gissen en raden naar allerlei doemscenario’s een voedingsbron geeft. Een informatiebord bij de ingang zou al geruststellend kunnen werken. Sommigen zijn minder gerust en vrezen dat de beschadiging die je op de bomen schorsbrand is. En dat komt door een verkeerde aanpak bij het snoeien.”

De grote beuken langs de toegangsdreef tot Nieuwenhoven zijn inderdaad van de stad Sint-Truiden. Ze bepalen het uitzicht en het karakter van het provinciaal domein en ze zijn dus bijzonder waardevol. Deze bomen worden regelmatig aan een medische check-up onderworpen. Wanneer er bij een eerste diagnose mogelijke problemen zijn vastgesteld zoals schimmels of ziektes, dan worden die bomen gemarkeerd. Dat onderzoek gebeurde een paar maanden geleden. Voor wat betreft de gemarkeerde bomen zal een specialist ter plaatse komen om deze bomen verder te onderzoeken. Daarna zal er een tweede diagnose volgen. Zo zegt milieuschepen van Sint-Truiden, Nina Kvikvinia, in het Belang van Lmburg.

Volgens de schepen zullen er op basis van die diagnoses gerichte maatregelen genomen worden. Dat kan gaan van ziektebehandeling of het snoeien van zieke takken tot in het slechtste geval de kap van een boom. Maar dat is altijd het laatste waar het stadsbestuur voor zal kiezen.