Op 12 juni wordt wereldwijd aandacht gevraagd om kinderarbeid te voorkomen. De Verenigde Naties hebben deze dag uitgeroepen tot Werelddag tegen Kinderarbeid..

De redactie van Truiensnieuws.be dacht al dat ze met een slavendrijver te maken had. Maar als volwassenen kunnen wij nog zeggen, we stoppen of doen het niet. Voor kinderen ligt dit toch anders.

Kinderarbeid is nog steeds van deze tijd. Het is een kwaal die onze wereld blijft treffen door aanhoudende armoede. Dit wordt momenteel nog versterkt door de coronacrisis die bepaalde groepen van mensen nog dieper in een dal laat belanden.

Denken we maar aan onze lekkere chocolade die komt van de cacaoteelt uit de Ivoorkust of Ghana waar tot voor kort nog een 10.000-tal kinderen tewerkgesteld waren als slaaf. Of denken we aan de mica-mijnen in Madagascar waar een 11.000-tal kinderen tewerkgesteld zijn.

Er zijn nu nog altijd kinderen die werken als huisslaven, in steengroeven en mijnbouwindustrie, in de seksindustrie, op plantages, in fabrieken, …. Ze kunnen hierdoor niet gewoon kind zijn en daar lijden ze lichamelijk en geestelijk onder. Kinderen die dit soort werk doen worden vaak ziek, worden misbruikt en uitgebuit en raken soms gewond of komen soms om.

Op dit moment werken er wereldwijd nog steeds ongeveer 152 miljoen kinderen. 73 miljoen daarvan doen gevaarlijk werk, dat schadelijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling en 33,8 miljoen meisjes doen onbetaald huishoudelijk werk.

Heeft niet ieder kind recht op onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en bescherming in deze tijden? Hoe zit het met de rechten van de mens? Kinderarbeid zou reeds uit den boze moeten zijn, maar dat is helaas nog niet het geval.