Vlaanderen wordt in twee verdeeld, geen deling tussen coronabelievers en niet-gelovers, maar tussen taalliefhebbers en taalhaters. Voor de enen is de dt-regel heilig en zij worden dan ook als taalnazi’s weggezet, voor de anderen steekt het allemaal zo nauw niet, als je het maar verstaat.

De nieuwe editie van het World Maths Corpus (WMC), die gisteren uitkwam, deed al heel wat stof opwaaien onder wiskundigen overal ter wereld. De wiskundenazi’s dus. Er zou onder meer staan dat π vanaf nu gelijkstaat aan 3. Ook de fameuze volgorde van bewerkingen zou zijn afgeschaft: alles is voortaan gewoon van links naar rechts. En of PI nu 3 of 3,1416 is, dat verschil is toch minimaal en dus te verwaarlozen. Als het maar ongeveer/omtrent/bij benadering “beantwoort aan de korrekte ijsen van de grote van de sirkel”, om het in het nieuwe Nederlands te schrijven.

Hoogleraar wiskunde Piet Agoras (UGent) drukt zijn ongenoegen uit. “Ik durf spreken van een moord; een regelrechte moord op de meest verhevene aller wetenschappen. Mijn wiskundig hart bloedt als ik zie hoe de taal van het universum zo verloedert. Schande.” En dan heeft hij het niet over d, t of dt. Maar over PI oftewel π.

Taalfanaten pareerden intussen de kritiek in een officieel statement. “We beschrijven enkel hoe wiskunde vandaag wordt bedreven. Fysici rekenen bijvoorbeeld al decennialang met afgeronde getallen. Het zou fout zijn om dat te negeren. Wie wil, mag trouwens π blijven gebruiken mét cijfers na de komma. Het is dus niet zo dat we dat plots gaan afkeuren.” Trouwens dt-schrijffouten blijven ook fouten, maar het probleem is of je je dat aantrekt of niet. En of PI nu 3 of 3,1416… is, daar zal de uitvinder, de oude Griek Archimedes (287 v. Chr.) niet meer wakker van liggen.