Enkele buurtbewoners van de Beekstraat in Hoepertingen (Borgloon) trekken aan de alarmbel. Een bouwbedrijf uit Hechtel-Eksel heeft een stuk bouwgrond gekocht in hun straat dat een nieuwe toegangsweg wordt naar een te bouwen woonwijk. De verbindingsweg komt er tussen twee huizen in van de Beekstraat. De bewoners vrezen voor veel verkeer en wateroverlast.

  • Tekst en beelden – Rudi De Cock

“Het bedrijf wil dat stukje als toegangsweg gebruiken naar een groot perceel achterliggend weideland waar ze ongeveer 60 woningen zullen bouwen. Wij vinden dat onaanvaardbaar. De gevolgen zullen niet te overzien zijn voor onze buurt. Het is hier stil, heel rustig, net daarom zijn we hier komen wonen. Zestig nieuwe woningen brengt een hoop extra overlast met zich mee, bijvoorbeeld aan wagens.” En dat is lang niet alles. Eén van de bewoners laat zien hoe nat het achterste deel van zijn tuin is en zelfs aan het wegzakken is. “We hebben hier snel last van wateroverlast en de aanpalende weide vormt een natuurlijk opvanggebied (foto bovenaan). Een deel van de weide staat ingekleurd als overstromingsgevoelig gebied. Met de riolering hebben we hier ook al problemen gehad, wat gaat dat geven als er nog eens 60 aansluitingen bijkomen?”

Opties

Bouwonderneming Lamers reageert bij monde van Inno Lamers. “Er zijn momenteel verschillende opties die worden onderzocht in samenspraak met alle bevoegde instanties”, aldus Lamers. “Zodra hierover meer bekend of beslist is, zullen wij samen zitten met de buren om in alle openheid de mogelijkheden te bekijken, om tot een resultaat te komen waar iedereen mee akkoord kan gaan.”

           In beeld: de toegangsweg van de Beekstraat naar een grote weide zou via dit perceel gebeuren

                                               Zwarte vlaggen. “Onze straat is in rouw: het is hier gedaan met de rust.”