Er wordt nogal sluik gestort in ons Haspengouws landschap. En dat is natuurlijk niet fijn, niet mooi, onbegrijpelijk en verfoeilijk. Dus een dikke foei foei foei voor die enkelingen die het nodig vinden om hun huis- en ander vuil ten toon te spreiden aan de vele wandelaars. Er worden ook gretig foto’s gemaakt en gedeeld van deze lelijkheid des mensen. Op de lokale nieuws pagina’s der sociale media verschijnen dan ook om de haverklap beelden die dan ook een massa verontwaardigde commentaren uitlokken. Iedereen is er tegen en toch wordt het dagelijks gedaan. Wie zijn die mensen? Wat doen ze? Wat drijft ze?  Zou in een vroeger tijdperk Paul Jambers georakeld hebben. Zijn het wel altijd enkele marginaal ingestelde onverlaten? Je ziet namelijk ook wel duurdere afgedankte spullen rondslingeren op de open velden. Of van die lege zakjes kattenvoer. Je kent ze wel die metaalachtige buideltjes van 85gr, versheidzakjes van het merk Sheba of zakjes ‘Gourmet à la carte creaties van de chef’. Dus niet van de goedkoopste die je aan de eerste de beste straatkat geeft. Ook hippe jongeren die perse moeten uittesten of de Redbull blikjes zelf ook vleugels krijgen als je ze van op de fiets de lucht in keilt. Volgens mij bevinden die milieuhooligans zich in alle lagen van de bevolking.

En ondanks de inspanningen van de vele mooimakers, zoals supervrijwilliger Romain die met zijn volgeladen fietsaanhangwagentje zelfs de goednieuwskrant haalde, wordt deze misdaad tegen de natuur nog dagelijks vastgesteld. Dat vrijwillig proper houden van onze natuurpracht heeft ook een prachtig nieuwerwets woord opgeleverd: ploggen oftewel vuil oppikken terwijl je jogt.

Sluikstorten zal zich vanaf volgende week gedeeltelijk vanzelf oplossen door het uurtje langer zomerlicht. In combinatie met de avondklok zullen er toch heel wat mindere duistere uren overblijven voor de heimelijk storter. In dat opzicht is het afschaffen van de grofvuil ophalingen misschien niet het beste idee. Ik ga wel de, somtijds ongure, types van allerlei pluimage missen die de avond ervoor de bergen grof vuil plunderden.

Met vriendelijke groet,

Het Truierke.