Lente

Sinds enkele weken is het lente, en eerlijk gezegd veel hebben we er niet van gemerkt die eerste weken. Nee, het was geen mooi afscheidsgeschenk dat Frank Deboosere ons heeft gelaten. Je zou voor minder de middelvinger opsteken.  En toch, het was alsof de middelvinger van Raymonde geholpen heeft, we werden gezegend met enkele mooie zeer zonnige maar frisse voorjaarsdagen. Maar niets slechts over ons Raymonde hoor, bijna 80 en zeer rad van tong in de gemeenteraad, zeker het bijna afgebeten gedeelte. ‘Goe’ bezig Raymonde.

Het kriebelt in April, de lente is begonnen. Dat merk ik steeds aan onze bescheiden magnolia struik in de voortuin. Die laat zich door niets of niemand afleiden en kondigt zo de lente aan. Nu de Villa van Dr. Nolens, naast het Sint-Trudo ziekenhuis, tegen de vlakte ligt en de voortuin een beetje uitgedund is heb je een mooi zicht op de tuin die al jaren verscholen is. Wat een prachtige tuin met naar het schijnt enkele zeldzame exemplaren van bomen. Maar wat vooral opvalt is de gigantische Magnolia die er staat. Toch zo spijtig dat deze plant maar goed een week bloeit en de rest van het jaar niet veel voorstelt. Misschien zal de meterslange muur verdwijnen bij het aanleggen van de parking. Dat zal pas een ingrijpende verandering zijn in het straatbeeld met een onbeperkt zicht op de indrukwekkende tuin. Ik hoop maar dat er veel van dat uitzonderlijk moois zal blijven staan. De personeelsparking aan de andere kant van de straat is, volgens mij, alleszins een verbetering. In de plaats van een vuil slordig en verwilderd stuk struikgewas, waar alles en iedereen zijn vuiligheid over de draad kieperde is er nu weliswaar een parking, maar  met mooi aangelegde stukjes groen. Als je de straat doorrijdt, -naar het schijnt noemde men vroeger dat stukje Rummenweg de Veronicasteeg?- kom je aan het kruispunt met de Houtstraat. Daar staat, toeval of niet, in de tuin van een dokter nog zo een enorme Magnolia. Prachtig om te zien in deze tijd.

De paar mooie dagen kondigen de bloesemperiode aan, waar weer hordes toeristen Haspengouw zullen overspoelen en Sint-Truiden weer een beetje positiever in de kijker zal zetten. Intussen heeft Günther D. (opgelet met Duitse umlaut) onze nieuwe schepen van Financiën, en niet te verwarren met Gunther D. (zonder umlaut) de radiofiguur, al direct forse besparingen aangekondigd, dat hij maar niet bespaart op onze bloesems en bijhorend toerisme.

We omhelzen de lente en steken collectief de middelvinger op naar de voorbije natte en koude periode. Het mag van Raymonde.

Tuin Nolens