De Hondenstal (den Ontstàl)

 

Heel toevallig, het leven bestaat nu eenmaal voor een stuk uit toevalligheden, viel mijn oog vorige week op een voor mij onbekend en petieterig beeldhouwwerkje. Het stelt een hond voor van hooguit 20cm. En als je goed kijkt (héél goed kijkt) zie dat de hond aan zijn voorste poten vliezen heeft. Ik had het nog nooit gezien en weet dus ook niet hoelang die hond daar staat. Ik had wel direct de link gelegd naar ‘de waterhond’ de naam van de kapel, voorheen een schuur, gerechtshof, tekenschool,…..  en nu een pareltje van het architectenbureau die er gevestigd is. Het gevliesde beestje staat een paar meter hoog aan de ingang van den Ontstàl. (Een pareltje uit het Truiens dialect) Den Ontstàl was vroeger (hééééél vroeger) de gemeentelijke lagere school die verbonden was aan de Kommejèn, dat was dan weer de rijksmiddelbare school. Deze school was gevestigd in de vroegere gebouwen van het Kóleidzje, die verhuisden dan weer omdat het gebouw zogezegd bouwvallig was naar het huidige seminarie in de oude abdijgebouwen. In dezelfde buurt lag ook nog de Nèèverèètschoul, die later weer verhuisde en de vakschool en nog later het Technicum heette. Toen lagen alle scholen in een gebied een zakdoek groot in het centrum van de stad. Dat is natuurlijk van ver voor mijn tijd, maar veel van die gebouwen zijn er wel nog steeds.

Maar het ging dus over den Ontstàl. Dat daar de lagere school gevestigd was heb ik nooit geweten. Als jonge snaak, nochtans ook al lang geleden, heb ik er wel nog enkele jaren gerepeteerd bij de Koninklijke Harmonie der Gilde. Na het vertrek van De Gilde naar de gebouwen waar tot voor kort De Blauwe Vogel zich bevond, is er nog een tijdje een dierenspeciaalzaak geweest. En nu is er een chique, en goed afgeschermd voor nieuwsgierige blikken, mini appartementencomplex. Dat de Ontstàl zo noemde omdat het aanleunde bij de waterhond kan ik nog begrijpen, maar van waar die waterhond in godsnaam vandaan komt?  Misschien kunnen de lezers mij daar bij helpen.

Het beeldje van de hond viel mij op toen ik het reeds vernieuwde deel van de Diesterstraat eens  ging verkennen. Wel mooi gedaan vind ik. De hobbelige kasseien waar je als fietser een goede stuurvaardigheid moest bezitten om ongehavend boven te geraken is vervangen door een biljartlakenachtige asfaltlaag. En als voetganger ga je niet meer moeten laveren tussen auto’s die te pas en te onpas half of volledig op het trottoir stonden. Wel oppassen van de stalen kabels die zich zo’n halve meter boven de grond bevinden, dit is dus wel levensgevaarlijk en van den ònt zen twie.

 

Groetjes

Francis