Eén jaar geleden waren alle ogen – alweer – op Sint-Truiden gericht. Op een zonnige vrijdagavond wisten ravers enkele terreinen van het oud militair domein te bezetten. Collega Francis Masure schreef er destijds een column over, die we er nog eens graag bijhalen.

“Raven, ravede, heeft geraved”

Het was weer van dattum: Sint-Truiden nog maar eens voorpaginanieuws, hoewel we enkele dagen moesten wachten voor de gedrukte pers ermee kon uitpakken wegens het verlengde 1 mei weekend.

  • Francis Masure

Maar liefst 5000 mensen gingen uit de bol op het militaire domein, maar volgens de politie waren het er 10.000, later zelfs opgeschaald tot 15.000. Normaal is dat niet, want gewoonlijk is het toch andersom en worden de cijfers van de politie veel minder hoog ingeschat dan door de organisatoren. En wie telt die eigenlijk? Zijn het de stadswachten met van die klikklakkerkes in de hand, of zijn er misschien drones van Droneport ingezet, die dan door het snuiven van de drugsdampen helemaal het noorden kwijt waren en richting het Rode Plein vertrokken zijn. Wie zal het zeggen?

Het was onze bezorgde burgermoeder die met een vermoeid en diep gegroefd gezicht als eerste in de media werd opgevoerd om een oplossing te bieden aan de overlast. Vrij vlug werd Lange Jos er gouvernementeel bijgehaald, die het op zijn eigen rustige slepende manier zou oplossen. Geheel tegenovergestelde van partijgenote Zuhal die er stikstofgewijs in zou gevlogen zijn. Zelfs afvallige Jelle  mengde zich al ravend (wild om zich geen slaand) in het debat.

Mathieu H. van ARS werd ook opgevoerd om meer duiding te geven bij het dierenleed. Eigenlijk is dit nog het ergste aan heel die zaak. Dat dieren in een beschermd natuurgebied niet meer veilig zijn door het gedrag van een bende anarchistische egoïsten die lak hebben aan alle regels. Intussen wordt onze Mathieu van ARS stilaan een BV, ik zie hem volgend jaar wel in The Masked Singer staan zingen in een dassenpak, wie zal het zeggen?

Wat ik mij afvraag hoe het zit met Sabam, tegenwoordig Unisono, en de billijke vergoeding voor dit evenement? Als ik zie wat een lokale vereniging die twee dagen een voorstelling heeft voor goed 500 man moet ophoesten aan auteursrechten, dan hou ik mijn hart vast wat de organisatoren van de party zullen moeten betalen voor een optreden met dj’s voor 50.000 toehoorders (10.000 enthousiaste en 40.000 minder enthousiaste)

Gelukkig was er aan de andere kant van Limburg wonderbaarlijk goed nieuws te melden. Noord-Limburger Luca Brecel werd wereldkampioen snooker. Ik zie het Luca nog wel doen: met de getatoeëerde armen de lucht in, vervaarlijk zwaaiend met de keu, in het rond springend op de opzwepende rave beats om zijn onwaarschijnlijke prestatie te vieren.