De Manège

In deze tijd van het jaar plachten we wel eens, net als Shop & The City, nostalgisch te worden. En als we dan de nostalgische toer willen opgaan, denken we zeker nog eens terug aan de manege in de Rijschoolstraat. (Waarom die straat nooit de Manegestraat genoemd werd, Joost mag het weten? Wie die Joost dan ook mag zijn.) De manege werd gebouwd in 1837, dat is dan wel héééél nostalgisch, om een afdeling van het ‘Eerste Regiment Jagers te Paard’ te huisvesten. Die moesten dan in ruil voor kost en inwoon onze stad verdedigen.

Ik denk eerder terug aan de jaren 80-90 van vorige eeuw. -Toch altijd vreemd dat van de ‘vorige eeuw’, zo oud zijn we dus al.- Iedere Truienaar herinnert zich natuurlijk de iconische prinsenzittingen. De manege tot de nok gevuld en dit wel 6 keer, twee weekends show en plezier met allemaal eigen creatievelingen. En dan de fuiven en feesten, waar soms wel 4 orkesten tegelijk optraden. En er nog slows gespeeld en gedanst werden. Voor de jongeren van nu, een slow was een dans die zich afspeelde op een oppervlakte van 50 bij 50 centimeter, genoeg om de amandelen, en alle andere lichaamsdelen van je danspartner te ontdekken. In die tijd werd de manege zelfs de officiële stadsfeestzaal.

En toen was het gedaan, in 2013 sloot de zaal. Geld op (ja toen ook al), verloederd, bijna bouwvallig, niet meer brandveilig, enzovoort. Dan maar verkopen zeker dan bracht het nog iets op. In diezelfde periode werd de Gazo gebouwd, en daar zou dan de nieuwe stadsfeestzaal een onderkomen vinden, met wel 1000 plaatsen werd ons gezegd. Spijtig genoeg voldoet die zaal totaal niet aan de verwachtingen die we hadden.

Enkele tijd geleden kon ik kennis maken met De Manege in Tienen, een gelijkaardig gebouw waar wèl fors in geïnvesteerd werd door het betrokken gemeentebestuur.  Jawadde datte, dat is pas een stadsfeestzaal. Een immense zaal om U tegen te zeggen, met een immens podium om nog U-er tegen te zeggen, en nog eens een backstage met kleedkamers, en een lounge, en een keuken erbovenop. En wél plaats voor 1000 man.

Maar onze manege is spijtig genoeg niet meer, enkel de gevel doet ons nog eens nostalgisch mijmeren.

Groetjes

Francis