plaatsnaam Sint-Truiden

Vooreerst mijn beste wensen voor het nieuwe jaar aan alle mensen van goede wil, en ik ga er van uit dat er toch nog heel wat van rondlopen op deze aardkloot. We hebben net het onvolprezen jaar 20 – 22 achter de rug, het jaar dat de geschiedenis zal ingaan als het jaar dat we eindelijk de onwaarschijnlijke coronamaatregelen stilletjes mochten loslaten. Alhoewel ook voor dit nieuwe jaar voorzichtigheid nog steeds geboden is.

Onvolprezen, het bewijs dat onze mooie en interessante Nederlandse taal nog pareltjes van woorden bevat. Van Dale, je weet wel ‘de dikke uit Sluis’, alhoewel die man helemaal niet dik was maar zijn Nieuw Nederlands Woordenboek wel.  Het was bij het schrijven ervan al zo dik dat hij het niet afgekregen heeft voor zijn dood, de onvolprezen taalkenner geraakte niet verder dan de letter Y. En wie weet nu nog dat die van Sluis was? Maar nu dwaal ik wel heel ver af, juist om te zeggen dat ‘onvolprezen’ verschillende betekenissen heeft: loffelijk, niet genoeg geprezen of te prijzen, ongeëvenaard, onovertroffen, weergaloos….  Kortom een fantastisch woordje dat te weinig in onze gesproken taal voorkomt.

2022 is, spijtig genoeg, het jaar dat onze geliefde stad, voor alle duidelijkheid ik heb het wel degelijk over Sint-Truiden, in een woelige politiek storm terechtkwam. Op onvolprezen manier werd het ene na het andere schandaal blootgelegd, en werd de ene na de andere burgemeester aangesteld om Sint-Truiden weer op het goede pad te krijgen. Hier krijgt ‘onvolprezen’ wel een naar bijsmaakje, in zoverre dat onze onvolprezen gouverneur persoonlijk moest tussenkomen om de rails terug recht te trekken en de boel een beetje in het oog te houden.

Onvolprezen is ook de manier waarop ons eigen Belang, dat van Limburg dus, de buurtkrant heeft afgevoerd. Onder het mom van ‘alle dagen goed nieuws’ is deze heel lokale bijlage roemloos verdwenen uit de krant. Maar een enorme besparing voor de redactie natuurlijk. Reken maar uit:  buurt- en goednieuwskrant telden 16 pagina’s per week, en dan nog eens in 6 regionale edities, nu nog één editie van laat ons zeggen 8 pagina’s per week. De ooit zo geprezen nieuwsjagers zijn eigenlijk bij de neus genomen, want hun onvolprezen artikels, veelal over het lokale verenigingsleven,  worden allemaal naar de digitale jungle van Het Belang verbannen. Héél spijtig zeker voor de verenigingen en buurtcomités allerhande die op een beetje extra bekendheid en promotie rekenen in de fysieke krant.

Gelukkig zijn er online ook verschillende onvolprezen Truiense nieuwssites, met enkele onvolprezen vliegende reporters die hun best doen om zoveel mogelijk leuk en interessant nieuws uit de regio te brengen. Dat 2023 ook voor hen een onvolprezen jaar mag worden.

En ik beloof plechtig op mijn communiezieltje, mocht dit nog in mijn bezit zijn, dat ik zal proberen om op een positieve manier columns over onze onvolprezen stad te brengen.