Het aantal besmettingen op weekbasis stijgt met 12 procent. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Sciensano. Gemiddeld kwamen er in de week van 8 december tot 14 december dagelijks 2.445 nieuwe besmettingen bij.

De stijging van de nieuwe besmettingen versnelt: vorige week trad er een stabilisatie op, de voorbije dagen gingen het om een lichte stijging in de weekcijfers, vandaag zien we dat de stijging voor het eerst hoger ligt dan tien procent op weekbasis. Er zijn nu 618.204 mensen besmet (geweest) en dat zijn er meer dan 3.000 meer dan gisteren, een serieuze stijging, al voor de tweede dag op rij.

Het aantal nieuwe opnames in het ziekenhuis daalt wél nog op weekbasis, maar slechts met 2 procent. Gisteren belandden er weer 204 mensen in de Belgische ziekenhuizen wat het totaal brengt op 45.702.

Ook het aantal overlijdens daalt nog licht, met 6 procent, maar ook daar valt een vertraging op. Gisteren stierven 93 mensen, en dat brengt het totaal op 18.371 overledenen.

Ook Limburg stijgt
Ondertussen stijgen ook in Limburg de cijfers. In Sint-Truiden kwamen gisteren 6 besmettingen bij (1.366, R=0,710), maar Hasselt (2.024, +16) en Genk (2.766, +9) gingen relatief gezien sterker omhoog.

De nationale hospitalisatiecijfers liggen nu op 2.687 waarvan 561 op intensieve. In Limburg bedragen die cijfers 115 en 19. Maar ook in het Sint-Trudo Ziekenhuis stijgen de cijfers lichtjes: 5 patiënten waarvan 1 op intensieve.

Waar er de voorbije dagen een groot aantal gemeenten van de Eerstelijnszone Haspengouw geen bijkomende besmettingen te noteren vielen, komt ook daarin verandering: Wellen (+1), Nieuwerkerken (+2), Heers (+3), Kortessem (+4) en Borgloon (+6). Enkel Gingelom kon de NUL houden.

We wilden u met de feestdagen in de onmiddellijke toekomst een positief verhaal brengen, maar de cijfers verplichten ons iedereen te waarschuwen en u blijvend eraan te herinneren dat we het virus de baas kunnen als we de richtlijnen volgen. Laat dat dan de positieve boodschap zijn!