Er zijn minder dan 200 mensen opgenomen voor covid-19. Gisteren lagen nog 183 mensen in het ziekenhuis, van wie 35 op intensieve zorg, meldt Scienscano. De algemene trends blijven dalend. De voorbije week zijn per dag gemiddeld 4 mensen overleden.

Het aantal nieuwe besmettingen lag de voorbije week gemiddeld op 82 per dag. Dat is een daling met 13 procent tegenover de week voordien. 59 procent van die besmettingen werd gemeld in Vlaanderen, 24 procent in Wallonië, en 16 procent in Brussel.

In dezelfde periode daalde ook het gemiddeld aantal dagelijkse overlijdens van 7 naar 4 (-38 procent). Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zakte de voorbije week naar gemiddeld 13 per dag, een daling met 15 procent tegenover één week eerder. De algemene trends blijven dus allemaal dalend.

In totaal liggen nog 183 mensen in het ziekenhuis voor de gevolgen van een coronabesmetting. 35 van hen liggen op intensieve zorg.

De R-waarde is donderdag opnieuw gestegen, maar volgens viroloog Steven van Gucht is er vooralsnog geen reden tot paniek.

Het reproductiegetal (R) geeft weer hoeveel mensen een besmette patiënt op zijn beurt besmet. Is dat cijfer bijvoorbeeld 2, dan besmet elke patiënt 2 anderen, die op hun beurt elk 2 anderen besmetten. Wanneer het op 0,5 ligt, besmetten 4 personen in totaal 2 personen, die er op hun beurt nog 1 ziek maken. Donderdag lag het cijfer op 0,93. Dat is nog onder die gevreesde 1, maar volgens Steven Van Gucht is het “haast zeker dat dit getal volgende week boven de 1 uitkomt. Of uiterlijk de week daarna.”