Het dagelijkse gemiddelde van het aantal coronabesmettingen is weer licht gestegen. Dat blijkt zondagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In Sint-Truiden kwam er geen besmetting bij!

Dat zat eraan te komen als we de dagelijkse stijging van de voorbije week bekijken: op 1 september waren er dat nog 194, op 5 september al 630

Gemiddelde aantal besmettingen stijgt voor het eerst
De jongste zeven dagen waarvoor volledige cijfers beschikbaar zijn, kwamen er iedere dag gemiddeld 453,6 nieuwe besmettingen bij. Dat is een stijging van 3 procent. Voor het eerst, want gisteren spraken we nog van een stagnatie.  Een dag eerder ging het nog om gemiddeld 445 nieuwe gevallen. In absolute cijfers zijn er vandaag 87.825 besmettingen in ons land, en dat zijn er 651 meer dan gisteren.
Het gemiddelde aantal overlijdens blijft nog wel licht dalen, tot 3,1 per dag. Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames blijft licht dalen tot 16,7 per dag. In totaal zijn er in ons land nu 9.906 overlijdens geteld van personen die besmet waren met het coronavirus.
Opvallend is dat het aantal nieuwe besmettingen de jongste zeven dagen in iedere provincie stijgt, met uitzondering van Brussel en Antwerpen. Maar daar waren ze al hoog genoeg!

Vakantie en coronamoeheid
De lichte stijging van zondag, na weken van dalingen, zat eraan te komen. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst op Radio 1. “Ze is te wijten aan twee factoren. Ten eerste het feit dat duizenden vakantiegangers zijn teruggekomen van op reis. Die gingen naar plaatsen als Spanje en Frankrijk, waar meer virus is dan bij ons. Ze brengen dat mee naar hier en verspreiden het hier dan verder.” De tweede factor is moeheid tegenover de maatregelen. “Je merkt dat overal, onder meer aan de kritische opiniestukken van de voorbije dagen en weken. Mensen worden de maatregelen moe en als ze die niet meer volgen vertaalt zich dat meteen in stijgende cijfers.”

Vanaf volgende week zal er nog slechts één persconferentie per week worden gegeven over de evolutie van het coronavirus in ons land. De cijfers worden wel nog altijd dagelijks in een rapport gecommuniceerd door Sciensano.