Ook vandaag nemen de coronacijfers een zachte duik. Door de feestdagen worden wel fors minder tests uitgevoerd. De positiviteitsratio blijft daardoor steken op zo’n 7 procent. Dat blijkt uit de cijfers die het gezondheidsinstituut Sciensano vandaag bekend maakte.

Door de kerstvakantie werden wel fors minder tests uitgevoerd. In dezelfde periode ging het om dagelijks gemiddeld 25.200 tests, 21 procent onder het gemiddelde van de week ervoor. De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, blijft wel steken op 7,3 procent wat slechts 0,1 procent lager ligt dan de week eerder.

Daarnaast blijven er minder covid-19-patiënten in de ziekenhuizen belanden, hoewel het aantal ziekenhuisopnames minder snel daalt. Vanaf 28 december tot en met 3 januari waren er gemiddeld 139,3 opnames per dag, 14 procent minder dan in de voorgaande zeven dagen.

De cijfers zijn op alle vlakken blijven dalen en “dat is niet vanzelfsprekend”. Van Gucht is tevreden omdat de cijfers in andere landen zijn blijven stijgen, ondanks de vakantie en de lichtere lockdown in ons land.

Van Gucht licht ook de evolutie van de cijfers toe. Hij waarschuwt dat de besmettingscijfers in de komende dagen mogelijk zullen stijgen. Na de kerstvakantie zal er immers meer getest worden: enerzijds doordat er traditioneel minder getest wordt tijdens de vakantie, anderzijds doordat de capaciteit verder wordt opgeschroefd. In absolute aantallen zal het aantal besmettingen naar alle waarschijnlijkheid stijgen.

“75 opnames per dag in februari”
“Wat niet afhankelijk is van de teststrategie, zijn de ziekenhuisopnames”, geeft Van Gucht mee. En ook daar zijn de evoluties positief. Het aantal opnames per dag is gedaald met 24 procent tegenover de week voor de kerstvakantie. “Als deze trend aanhoudt, kunnen we zakken tot onder 75 opnames per dag in februari”, klinkt het optimistisch. “Maar dat zal niet evident zijn”, waarschuwt Van Gucht ook. “In de provincies Waals-Brabant, Luik, Limburg en West-Vlaanderen stelden we nog een lichte stijging vast.”

Ook in de woonzorgcentra is de situatie verbeterd. 24 procent van de woonzorgcentra melden coronapatiënten. Iets minder dan een tiende van de woonzorgcentra kampte met een grote uitbraak, met 10 of meer gevallen.

De grootste daling is er bij kinderen onder de 10 jaar. Meer dan de helft van de besmettingen is er bij mensen tussen 20 en 60 jaar, met een piek op 29 jaar. De cijfers dalen in bijna alle provincies.

Besmettingen zijn wel afhankelijk van testen, en in de vakantie werd minder getest. “Maar ziekenhuisopnames zijn dat niet. En ook daar is er goed nieuws. Het aantal ziekenhuisopnames per dag blijft dalen. Als deze trends aanhouden kunnen we begin februari onder de 75 opnames per dag zitten.”